Hatásos védelem a kullancsok ellen kutyáknak (x)

Hatásos védelem a kullancsok ellen kutyáknak (x)

Magyarországon a kullancsok általában áprilistól június végéig a legaktívabbak, majd jön egy rövid nyugalmi időszak, és augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy az év többi részében ne fordulhatna elő kullancscsípés. Az utóbbi időben tapasztalt enyhe időjárás ugyanis kifejezetten az örömükre szolgál.

Hogy miért olyan veszélyesek? Nos, ezek a parányi paraziták nem csupán a kedvenced vérét szívhatják ki, hanem különböző betegségeket is terjeszthetnek. Az egyik legveszélyesebb közülük talán a babéziózis, amelynek a kórokozója a kutya szervezetébe jutva megtámadja a vörösvérsejteket. Abban az esetben pedig, ha az eb nem részesül időben megfelelő ellátásban, akkor akár néhány nap leforgása alatt elpusztulhat.

Érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítani az ellenük történő védekezésre és a megelőzésre, amelyhez az Isapetnél sokféle élősködők elleni készítmény érhető el. Ám mielőtt választanál közülük, néhány szempontot nem árt figyelembe venned.

Nézzük is meg, hogy melyek ezek pontosan!

Az első a kutyád súlya, hiszen az adagolás általában ez alapján történik. Ha nincs lehetőséged otthon egy aktuális mérés lebonyolítására, akkor érdemes felkeresni az állatorvost, hogy segítsen.

Emellett fontos szempont még a kutyád egészségügyi állapota is, hiszen a kullancs elleni készítmények bizonyos vegyszereket is tartalmaznak. Az a legbiztonságosabb tehát, ha a vásárlás előtt kikéred az állatorvos tanácsát.

De nem feledkezhetsz meg annak a figyelembevételéről sem, hogy merre laktok, mennyi zöld terület van a környéken, illetve mennyit kirándultok. Ezek a tényezők ugyanis nagyban befolyásolják, hogy milyen mértékben szükséges az extra védelem.

Milyen kullancsriasztó eszközök közül választhatsz?

A kullancsriasztó nyakörv talán a védekezés egyik legismertebb és legkézenfekvőbb verziója, mivel a hatóanyagtól függően akár több hónapon keresztül is hatásos lehet. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy a kullancsnak nem kell megcsípnie a kutyát ahhoz, hogy a szer végezzen vele.

De szintén közkedvelt megoldásnak számít a szőr közé, a bőrbe bedörzsölhető, úgynevezett spot on készítmény, amely egyrészt azért célszerű, mert kullancsriasztó hatása van. Másrészt pedig, ha ez az élősködőnek mégsem lenne elég, és megcsípi az állatot, akkor a zsírszövetben elraktározódott hatóanyag elpusztítja a bekerülő parazitákat.

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres ellenőrzésről sem!

Végül arra szeretnénk még felhívni a figyelmedet, hogy a fentebb említett eszközök használata mellett is könnyedén előfordulhat a kullancscsípés. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd le a kedvenced bundáját, és ha élősködőt találsz, akkor rögtön távolítsd el, lehetőleg egyben és élve! Ezt követően pedig legalább egy-két hétig fokozottan kövesd nyomon a kutyád viselkedését! Ha bármilyen tünetet tapasztalsz, azonnal vidd állatorvoshoz!