Havi másfél millióért adják a tanácsot Orbán tanácsadói

Havi másfél millióért adják a tanácsot Orbán tanácsadói

Nagy István agrárminiszter ingyen ad tanácsokat, míg a miniszterelnöki megbízottból, főtanácsadóvá lett Szili Katalin bérezéséről kitérő választ adtak.

A 24.hu közérdekű adatigénylésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda többhetes huzavona után közölte, hogy mekkora díjazásért látják el tanácsokkal Orbán Viktor kormányfőt a miniszterelnöki megbízottak.

Kiderült, hogy havi 1 547 400 forintos díjazásban részesülnek a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára jogosult miniszterelnöki megbízottak. Ez az összeg megegyezik parlamenti képviselői alapilletménnyel, amit az előző évi KSH szerinti bruttó átlagkereset háromszorosának felel meg.

Akik erre jogosultak:

- Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egykori vezetője,

- Bencsik János fideszes képviselő,

- Giró-Szász Áron, az Axióma Alapítvány alapítója,

- Járai Zsigmond volt MNB-elnök,

- Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár,

- Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség exelnöke,

- Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat volt elnöke,

- Tarlós István volt főpolgármester,

- Tellér Gyula volt SZDSZ-es és fideszes képviselő.

A Kormányiroda közlése szerint Nagy István agrárminiszter Orbán Viktor egyetlen főtanácsadója, aki ingyen, díjazás nélkül vállalta a feladatot. Ő „a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése témakörben” ad tanácsokat a miniszterelnöknek.

Szili Katalin neve jelenleg nincs feltüntetve a miniszterelnöki megbízottak névsorában. Miután februárban lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról, miniszterelnöki főtanácsadóként gyakorlatilag ugyanazok a jogok illetik meg, és ugyanazokat a feladatokat látja el. Jelenleg viszont nem lehet tudni, hogy ezért a munkájáért milyen fizetést kap. A 24.hu kérdésére a Miniszterelnökség „kitérő választ” adott.

Címlapkép: Bencsik János fideszes képviselő, miniszterelnöki megbízottként is jól meg van fizetve. Fotó MTI/Koszticsák Szilárd