Házfoglalások: Megtalálhatták Rostásék földhivatali kapcsolatát, az egyik rokonuk lehet az

Minderről az önkormányzati tulajdonban álló érdi televízió hírportálja számolt be.

Az elmúlt időszakban több hasonló házfoglalás is történt Érden és annak környékén. Az erdmost.hu szerint abből a szempontból is érdekes lehet, hogy tudomásuk szerint

a Rostás családdal szoros rokoni kapcsolatban áll az Érdi Járási Hivatal Földhivatali Osztályának egyik munkatársa, aki akár ingatlanokra vonatkozó információkhoz is hozzáférhetett.

- írja a helyi lap, amely arról is beszámolt, hogy dr. Szellák Norbert rendőr őrnagy, az érdi rendőrkapitányság új vezetője kiemelten kezeli az ügyben folytatott nyomozást.

Egy másik házfoglalással kapcsolatban megírtuk: annak módszere nem nevezhető a klasszikus „cigánybűnözés” egyik mutációjának, az ügy ennél sokkal, de sokkal összetettebb: ehhez a fajta pénzcsináláshoz már nem elegendő az agresszív és gátlástalan fellépés, kiterjedt kapcsolati háló is szükséges hozzá. Úgy tudjuk, a másik ügyben felbukkanó R.-éket segítették a háttérből.

Mint az ismeretes, az alfahir.hu elsőként számolt be arról, hogy a Rostás család több tagja augusztus végén elfoglalt egy érdi ingatlant egy adásvétellel kombinált, – általunk megkérdezett jogászok szerint színlelt és semmis – csereszerződésre hivatkozva. Eszerint a ház egyik tulajdonosától, az elvált házaspár férfi tagjától, a fővárosban taxisként dolgozó T. Sándortól megvásárolták az ingatlan felét. A szerződést előkészítő ügyvédnő lapunknak elismerte, hogy az üggyel kapcsolatban az ügyvédi kamara belső ellenőrzést folytat, de állítása szerint a szerződés megfelel a jogszabályoknak. A házfoglalást követően a kétgyermekes asszony többször kihívta a rendőröket, mint portálunknak elárulta: az új lakók zaklatták, szexuális ajánlatokkal bombázták őt és lányait, fenyegették, bútorait kidobálták.

Cikkünk megjelenésével párhuzamosan az N1TV a helyszínen is forgatott, Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke pedig írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez. Nem sokkal később az érdi rendőrkapitányt egyik napról a másikra, indoklás nélkül leváltották. A rendőrség cáfolta, hogy a tisztcsere és a nagy nyilvánosságot kapott érdi házfoglalás között szoros összefüggés lenne, a hatóság nehezményezte azt is, hogy az jelent meg róluk, hogy az eseményeket tétlenül nézték: közleményben tájékoztattak arról, hogy az irányadó tényállás alapján zaklatás- és rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.

Miközben Sneider terepszemlét tartott a helyszínen, megtudtuk azt is, hogy az érdi polgármesteri hivatal jegyzője megállapította: a házfoglaló azáltal, hogy a kérdéses ingatlan közös helyiségeit nem rendeltetésszerűen használja, és rongálja a kérelmező ingóságait annak tudta és beleegyezése nélkül, birtokháborítást követett el. A határozat kötelezte a birtokháborítót - népes, nyolc-tíz fős családjával együtt - hogy a birtoksértő állapotot szüntesse meg, valamint a közösen használt területeket (pl. WC, fürdő, konyha) a továbbiakban rendeltetésszerűen használják, és tartózkodjanak a kérelmező birtoklását zavaró valamennyi magatartástól. Az ingatlan használati (tehát nem vagyoni) megosztása miatt ez azonban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a házfoglalóknak az épületet el kellene hagyniuk. 

Mindeközben a kérdéses ingatlan nappalijába ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak, az udvaron egy gépjármű is kiégett, a rendőrség tehát emberölési kísérlet kapcsán is nyomoz.

Mégsem ma született bárányok az érdi házfoglalók? Büntetőeljárást indított a rendőrség

A rendőrség szerint nem igaz, hogy az érdi egyenruhások tétlenül nézték végig, hogy "az asszony házába több személy egyik napról a másikra beköltözött és az ott lévő bútorokat kidobálták, illetve zaklatták a nőt és lányait."A rendőrség ugyanis az irányadó tényállás alapján zaklatás- és rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított