Hende Csaba panamai útja 5,8 millió forintnyi közpénzbe került

Hende Csaba panamai útja 5,8 millió forintnyi közpénzbe került

A Fidesz szombathelyi képviselője, és korábbi honvédelmi miniszter június 27-től július 1-ig tartózkodott Panamában, ahol a Parlamentary Intelligence-Security Forum ülésén vett részt, hogy mindössze másfél perces beszédet mondhasson.

Utazásának költségeit az Országgyűlés Hivatala állta, az Úgytudjuk közérdekű adatigénylésének köszönhetően pedig arra is fény derült, hogy Hende Csaba a hírszerzési biztonságról szóló nemzetközi tanácskozáson való megjelenése 5 millió 752 ezer forintnyi közpénzbe került.

Az Országgyűlés Hivatala a válaszban tételesen felsorolták a költségeket, amik a következőképpen alakultak:

  • Napidíj (2 fő): 201.502 Ft
  • Szállás (3fő): 885.003 Ft
  • Repülőjegy (3fő): 3.841.800 Ft
  • Biztosítás (3fő): 2.544 Ft
  • Reprezentáció: 93.907 Ft
  • Tolmácsolás: 728.000 Ft

Közlékenységük itt még nem ért véget és azt is hozzáfűzték, hogy Hende az Irányító Bizottságba való 2018-as beválasztása óta Berlinben, és kétszer már Washingtonban is járt.

A lap arra is kíváncsi volt, hogy a június 29-30-án tartott ülésre, Hende miért érkezett korábban és miért maradt tovább, mint ahogyan azt a hivatalos program indokolta volna. A hivatal erre reagálva kifejtette, hogy

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a Robert Pittenger volt USA kongresszusi képviselő által 2014-ben életre hívott Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum ülésére utazott ki, amelynek Irányító Bizottságába 2018 decemberében választották be. A tanácskozáson 30 országból 183 képviselő vesz részt. A delegáció június 26-án este érkezett meg, s bár a konferencia valóban június 29-30-án van, de 27-én már egy szűkkörű egyeztetésen vett részt Pittenger úr meghívására, a konferencia előadóival, szakértőkkel és képviselőkkel. Június 28-án este pedig Bill Cassidy szenátorral, német parlamenti képviselővel és számos előadóval találkozott. A delegáció július 1-jén részt vesz az Irányító Bizottság reggeli ülésén, és még aznap visszautazik Budapestre. Hende alelnök urat útjára elkísérte a Külügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese és egy tolmács. A delegáció a szervezők által megadott szállodában (JW Marriott) szállt meg, amely a kísérő rendezvényeknek is helyszíne.