Hiába tiltakoztak korábban a helyiek, megkezdődött az ácsi katódgyár építése

Hiába tiltakoztak korábban a helyiek, megkezdődött az ácsi katódgyár építése

Megvannak az engedélyek, indulhat a kínai tulajdonú vállalat 41 ezer négyzetméteres üzemcsarnokának építése Ácson.

Az első tartóoszlop behelyezésével megkezdődött az ácsi katódgyár 41 ezer négyzetméteres üzemcsarnokának építése - közölte a beruházást végző, kínai tulajdonú Bamo Technology Hungary Kft. az MTI-vel. Noha korábban a helyiek tiltakoztak az üzem építése ellen, a kormányhivatalt ez láthatóan nem érdekelte.

A kínai cég május 3-án kapta meg az egységes környezethasználati engedélyt, majd május 21-én az építési engedélyt, ezek alapján indulhattak el a munkálatok.

Fülöp Ferenc, a Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója az ácsi munkabizottság legutóbbi ülésén elmondta:

Nincs halasztó hatálya az 1,3 milliárd eurós beruházásra nézve annak, hogy a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége keresetet nyújtott be a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal ellen a beruházás környezethasználati engedélye kapcsán.

A cég tájékoztatása szerint az 520 milliárd forintból megvalósuló beruházás egy éven belül megkezdi a próbaüzemet, és 900 új munkahelyet teremt.

Mindez azt jelenti, hogy körülbelül 578 millió forintba kerül egyetlen állás.

A gyár évente 50 ezer tonna katódanyagot állít elő, melyet gépjárművek elektromos akkumulátoraiban használnak fel.

Közölték, számos jelentős más beruházás megvalósításáról is döntés született az elmúlt időszakban; 27 milliárd forintból felújítják a térség víziközmű-hálózatát és egy új szennyvíztisztító telepet építenek.

A Magyar Közút is beszáll a projektbe, 17 milliárd forintból fejleszti a térség úthálózatát, valamint kerékpárutat épít Bana és Ács között.

A beruházással kapcsolatban Bábolnán a különböző anyagok és környezeti tényezők mérésére monitoring állomást helyeztek üzembe, melynek adatai nyilvános felületen bárki számára elérhetők, hasonló létesítmény felállítását Ácson is tervezik.

A cég ősztől nyílt napokat tervez az építkezés bemutatására, a látogatáson előzetes regisztráció után lehet majd részt venni.

Mint arról korábban lapunk beszámolt, a település fideszes polgármestere, Szentirmai István a kínai nagyberuházás bejelentését megelőző hetekben titkolózott, tagadta a híreket, és próbálta kisebbíteni az Ácsra tervezett gyár veszélyességét. Helyi civilek később közleményben tiltakoztak a beruházás ellen és nyílt levelet írtak a polgármesternek.

(Címlapkép: bamotech.hu)