Hihetetlen, hogy milyen rossz íze van a hideg-vízi planktonfajoknak

A klímaváltozás fenyegeti a tengeri táplálkozási láncot Ausztrália déli partjainál egy planktonokról írt új tanulmány szerint.

Az ausztrál tudományos és ipari kutatószervezet (CSIRO) jelentése szerint az elmúlt 30 évben a hideg tengervizet kedvelő és a helyi ökoszisztémában fontos szerepet betöltő planktonpopuláció több mint 300 kilométerrel húzódott délebbre, átadva a helyet más, inkább a melegebb vizet kedvelő planktonfajoknak. A jelentés vezető szerzője, Anthony Richardson úgy nyilatkozott, hogy a planktonok vándorlása hatással lehet a tengeri madarak, halak étrendjére és táplálkozási szokásaira is.

"A melegvízi planktonok kisebbek, és néhány hal, tengeri madár és emlős egyszerűen nem szereti az ízüket"

- mondta el. Hozzáfűzte: a fiatal halaknak a hidegvízi planktonok jelentik a legfontosabb táplálékot, a klímaváltozás hatására délebbre vonuló trópusi planktonok ezért nem kedveznek a halak szaporodásának. Anthony Richardson szerint a planktonok vizsgálata létfontosságú a klímaváltozás tengeri életre, végső soron az emberekre gyakorolt hatásainak megértéséhez. Mint hangsúlyozta, a planktonok amellett, hogy központi szerepet töltenek be a tengeri táplálékláncban, felelősek az emberek által belélegzett oxigén mintegy feléért is.

"A legfontosabb eredményünk, hogy a planktonok, amelyek igazán fontosak az emberek szempontjából, komoly változáson mennek keresztül a klímaváltozás következtében"

- fogalmazott.