A Honvédkórházban gyilkoló kínai jogszerűen volt Magyarországon, a további sorsáról még nem döntöttek

A Honvédkórházban gyilkoló kínai jogszerűen volt Magyarországon, a további sorsáról még nem döntöttek

"Az idegenrendészeti hatóság a tragikus eset összes körülményének figyelembe vételével, a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a társadalmi érdekeket is szem előtt tartó döntést fog hozni, amely döntés tartalmát előre jelezni nyilvánvalóan nem lehet, és amelyre a folyamatban lévő büntetőeljárás is jelentős befolyással bír majd"

- ezt válaszolta Kontrát Károlyi belügyi államtitkár a Honvédkórházban elkövetett szörnyű gyilkossággal kapcsolatban. 

Igaz, a Jobbik alelnökének, Szilágyi Györgynek több kérdése így is megválaszolatlan maradt. Az országgyűlési képviselő ezekre lett volna kíváncsi:

  • A sajtóban kínai állampolgárságú férfiként bemutatott elkövető rendelkezik-e magyar állampolgársággal? Ha igen, azt mikor és milyen eljárás keretében kapta?
  • Rendelkezik-e Magyarországon tartózkodásra jogosító engedéllyel a bűnelkövető, ha igen, azt mikor és milyen céllal kapta?
  • A Kínai Népköztársaság hivatalos szerve, képviselete részéről történt-e kapcsolatfelvétel a magyar hatóságok, állami szervek, vagy éppen a kormányzat irányába az üggyel összefüggésben, illetve Magyarország bármely állami szerve – beleértve a külképviseletet is – adott-e tájékoztatást a Kínai Népköztársaság bármely szerve, külképviselete vagy tisztviselője részére?
  • Belügyminiszter Úr a felelősségének teljes tudatában ki tudja jelenteni, hogy a férfi nem a letelepedési kötvényprogram résztvevője, illetve törvényesen tartózkodott Magyarországon?

A Pintér Sándor belügyminiszter nevében/helyett válaszoló Kontrát Károly csak annyit árult el, hogy "az érintett személy" jogszerűen tartózkodott Magyarországon. 

Harmincszor szúrt a kínai

Ahogy arról beszámoltunk, egy másik betegre, ápolókra és a kórház biztonsági őreire is rátámadt az a 37 éves kínai férfi, aki március 13-án megszurkálta a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén betegtársát, aki szerdán életét vesztette. 

A rendőrségi beszámolók szerint az egyik ápoló segélykiáltást hallott, majd a kórteremben azt látta, hogy a nő mellett áll egy férfi, aki a nyakát szorongatja és a mellkasát üti. A férfi az ápoló megjelenésére abbahagyta a támadást és a kórteremben a kötözésre használt ollókat felkapva támadóan indult felé. Az ápoló kihátrált a folyosóra, de közben odaért egy másik ápoló is, így már ketten próbálták megfékezni a támadót. Miközben hátráltak, a következő kórteremhez értek, ahova a férfi bement.

Ebben a kórteremben egy altatás és lélegeztetés alatt lévő 54 éves nő feküdt. A férfi kitépte a nő szájából a csöveket, és az ollóval mintegy harmincszor lesújtott az asszony fejére.