Marosvásárhelyre mentek az ország HÖK elnökei, hogy kiálljanak a MOGYE mellett

Marosvásárhelyre mentek az ország HÖK elnökei, hogy kiálljanak a MOGYE mellett

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint tarthatatlan a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet, így az erdélyi magyar képviseleti erőket az együttműködés előmozdítására kéri.

A szervezet először tartotta Erdélyben közgyűlését, melynek házigazdája a HÖOK erdélyi tiszteletbeli tagjaként az Országos Magyar Diákszövetség volt. A tanácskozáson többek között felszólalt Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat programvezetője a program idei fejlesztéseiről.

A magyar kormány nevében Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár köszöntötte a közgyűlést és hangsúlyozta az ösztöndíjprogram és a mentorhálózat szoros együttműködésének fontosságát.

A rendezvény végén több mint 100 hallgatói vezető emelte fel Marosvásárhelyen a

“Szabad anyanyelvű oktatást a MOGYE-n!”

feliratot. 

"Az elmúlt nyolc évben az lett volna a feladat Erdélyben, hogy három egyetemen létrehozzák az önálló magyar karokat, mely feladatot a román Oktatásügyi törvény írt elő 2011-ben. Ezalatt az időszak alatt nem kerültek közelebb az erdélyi magyar hallgatótársaink az autonóm magyar nyelvű oktatáshoz, sőt lépésről-lépésre veszítették el jogaikat, mindemellett pedig harmadával le akarják csökkenteni a felvehető magyar hallgatók számát" - emlékeztet közleményében a HÖOK. 

A szervezet szerint 

"a konszenzusos megoldás nem csak a hallgatók érdeke, akik emiatt mindennap bizonytalanságban töltik egyetemi éveiket, hanem az egyetemé, Romániáé, illetve Magyarországé egyaránt."

A HÖOK  nyomatékosan kéri az ügyben érintett intézményeket és képviseleti csoportokat, hogy "tegyenek meg mindent a hallgatók érdekében, és zárják le ezt a lassan nyolc éve tartó helyzetet.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait, amelyek a magyar nyelvű oktatás státusát lettek volna hivatottak megerősíteni. Azóta az egyetem összeolvadt a kizárólag román tannyelvű Petru Maior Tudományegyetemmel, így a magyarok aránya az intézményben harmincról húsz százalékra zuhant.

Jelenleg csak az elméleti képzés zajlik magyar nyelven, a gyakorlati órákat már románul tartják.

Leonard Azamfirei rektor nyáron egy konferencián mintegy mellékesen bejelentette, hogy az egyetem  immár a neves román származású, orvosi Nobel-díjas amerikai tudós, George Emil Palade nevét viseli”.A döntés komoly felháborodást váltott ki, az RMDSZ tiltakozó petíciót is indított.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség júniusban közzé tett "segélykiáltásában" azt írta:

"Helyzetünk egyre nehezebb és egyre elviselhetetlenebb, a döntéshozók gátlástalanul és ellenállásba nem ütközve dolgoznak eredményesen a magyar nyelvű orvosképzés felszámolásán."