Hoppá! Háborús bűnökért ítélték el a koszovói gerillát

Az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója (EULEX) szerint Krasniqi háborús bűncselekményeket követett el azzal, hogy számos polgári személyt és szemtanút vett őrizetbe, illetve tartott fogva törvénytelenül, megkínozta őket, valamint a testi épségük és egészségük elleni bűncselekményeket követett el velük szemben.

Az EULEX hozzáfűzte, hogy a börtön mellett 1500 eurós (465 ezer forint) pénzbüntetést is meg kell fizetnie az elítéltnek.

A misszió rávilágított: az elítélt a terhére rótt bűncselekményeket a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) a Kukes és Cahan nevű albániai városokban, illetve a koszovói Prizrenben létesített táboraiban követte el 1999-ben. Az EULEX nem közölt konkrét eseteket, sem az áldozatok neveit, csupán annyit tett hozzá, hogy a "vádlott más UCK-tagokkal közösen követte el a cselekményeket".

Az Európa Tanács 2010-es jelentése azt állította, hogy a feloszlatott UCK vezetői több száz szerb, roma és a szerbekkel állítólag együttműködő albán haláláért felelősek. A dokumentum szerint mindez 1999 nyarán történt, amikor a NATO 78 napos bombázása arra kényszerítette a szerb erőket, hogy kivonuljanak Koszovóból. A rövid hatalmi űr annak az évnek a nyarán elősegítette a nem albán kisebbséghez tartozók és a politikai ellenfelek szervezett üldözését.

A koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot tavaly hozták létre nyugati államok nyomására. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el.

A szerbek és az albánok közötti konfliktus 1998-1999-ban éleződött ki Szerbia akkori, túlnyomó többségében albánok lakta tartományában, amelyet a szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tartanak. A fegyveres konfliktusnak a NATO 1999-es légicsapásai vetettek véget, a tartományt ezt követően ENSZ-igazgatás alá helyezték, és békefenntartó katonákat vezényeltek a területre. Mintegy 10 ezren vesztették életüket és 1700-an tűntek el a konfliktus alatt.