Horvát csapattal bővíti futballbirodalmát a szegény ember Abramovicsa - stadion is épülhet

Mészáros Lőrinc futballbirodalma egy horvát csapat megvásárlásával bővül, a hírek szerint pedig még stadion is épülhet.

Előbbi vállalkozó tulajdonában áll a Chelsea, melyet 2003-ban vásárolt meg, utóbbinak azonban eddig csak a felcsúti Puskás Akadémia jutott. A gázszerelőből felcsúti polgármesterré, majd milliárdossá avanzsált Mészáros persze ambiciózusabb üzletember annál, hogy ezen a szinten leragadjon: futballbirodalmát most épp egy horvát csapat megvásárlásával bővíti, a hírek szerint pedig még stadiont is építhet nekik.

A Puskás Akadémia alighanem egyetlen magyar számára sem szorul különösebb bemutatásra, azok kedvéért azonban, akik eddig valamilyen oknál fogva elszigetelten éltek a külvilágtól, végigszaladunk a történeten, mint Pekár László az NB1 betonvédelmein: az egykori falusi futballcsapat, ahol korábban még Orbán Viktor miniszterelnök is futballozott, futballakadémiává alakult, 2007-ben felvette Puskás Ferenc nevét, hogy aztán előbb a Videoton fiókcsapataként, majd önálló klubként feltörjön és meg se álljon az NB1-ig. Bár Orbán korábban azt mondta, túlzás volna, ha szülőfalujának, Felcsútnak NB1-es csapata lenne, ők a fiatal tehetségek nevelését tartják elsődleges célnak, változhatott a koncepció is, hiszen a klub az élvonalban ragadt, miközben a csapatban fiatal tehetségek helyett inkább összevásárolt légiósok és kiöregedett magyar sztárok próbálják kiharcolni a bentmaradást.

Meg nem térülő milliárdok

Bizonyára Pogacsics Krisztián kapust jobban meglepi egy távoli lövés, mint az olvasókat az információ arról, hogy a klub 2014-ben 3,8 milliárdból új stadiont kapott a miniszterelnöktől, ahogy számos cikket olvashattak már arról is, hogy a csapathoz évente több milliárdnyi TAO-pénz folyik be (2010 óta összesen több mint 10 milliárd forint), mert a legnagyobb magyar cégek mindig úgy gondolják, hogy társasági adójuk legjobb helye épp a miniszterelnök által alapított csapatnál van, nem az államkasszában.

Jó munkához idő kell, tartja az egyik legközhelyesebb mondás, a klubnál pedig ezt igen komolyan vehetik, már ami a fiatal labdarúgók kinevelését illeti, 9 évvel a Puskás Akadémia alapítása után ugyanis a legutolsó, Haladás elleni bajnokin pályára küldött kezdőcsapatból mindössze négyen voltak saját nevelésűek, előtte a Honvéd ellen játszott mérkőzésen pedig ketten.

Sokat mondó adat az is, hogy a Transfermarkt adatai szerint eddig egyetlen játékost sem sikerült pénzért értékesítenie az Akadémiának, igaz, a felcsúti nevelésnek számító Kleinheisler László épp a napokban szerződött a Bundesligába, érte azonban a Videoton kapott - a hírek szerint - 500 ezer eurót.

Azért vannak a jó barátok

Nem kell persze kapkodni, elég, ha az egyre bővülő felcsúti pályákról csak egyetlen egy Cristiano Ronaldo kerül majd ki, és máris megtérült a befektetés egy része. Mészáros Lőrinc futballbirodalmához azonban nem elég a 12 csapatos NB1 11. helyén álló Puskás Akadémia, további ékkövekre is szükség van. Szeptember végén röppent fel a hír, hogy a magyar állam egy focicsapatot vásárol Erdélyben, név szerint a román harmadosztályban szereplő FK Csíkszeredáról volt szó. A pletykák komoly befektetésről és nagyívű tervekről szóltak, távlati célként a román első osztály 2019-es megnyerését emlegették, később  azonban érkezett a cáfolat: a klubot nem vette meg a magyar állam, csak anyagi segítséget nyújtott nekik. A klubnál szintén akadémiát alakítottak ki, és összesen több mint egymilliárd forint állami pénzt biztosítottak a fejlesztésükre, szponzornak pedig egy szezon erejéig a szintén magyar állami tulajdonú MVM Paksot irányították a klubhoz, ők évente 25,2 millió forinttal támogatták a Csíkszeredát, ami egy harmadosztályú klub esetében kiemelkedő összegnek számít. A magyar állam tehát nem bánt szűkmarkúan a pénzzel, igaz, a százmilliókból egy kollégium építési költségeit is fedezték.

És hogy mindez hogy jön ide? Ahogy a támogatásokról szóló cikkünkben már jeleztük, az erdélyi csapat a felcsúti Puskás Akadémia alegysége, hivatalosan is együttműködik a két klub, az erről szóló megállapodást 2013-ban írták alá.

Hogy játékosnevelés terén eredményesebbek lesznek-e Erdélyben a felcsúti anyaszervezetnél az a jövő zenéje, Mészáros viszont nem érheti be a reménykedéssel, úgyhogy inkább tovább szélesíti bázisát.

Amiről az elmúlt hónapokban egyre többet cikkezett a sajtó, immár tényként kezelhető: Mészáros Lőrinc cége megvásárolja a csődbe ment NK Osijek csapatát, ami jelenleg a 10 csapatos horvát bajnokság 9. helyén áll. Az eszéki klub nehéz anyagi helyzetbe került, így a gazdasági társaság 46 százalékát aprópénzért, nagyjából 4 millió forintért vásárolhatta meg a felcsúti üzletember az önkormányzattól. Hamarosan többségi tulajdonos is lehet, amennyiben hivatalosan is kivásárolja a helyi vízművek, a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég tulajdonrészét is.

A Vecernji List nevű horvát lap cikke szerint Mészáros ezt követően rendezi a klub 2-3 millió eurós adósságát, összesen pedig mintegy 13 millió eurót fektetne be a következő öt évben. Célul tűzték ki a helyi stadion rendbetételét is, ám azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy csak felújításról vagy egy új aréna építéséről lesz szó.



Az eszéki stadion most - elférne néhány Makovecz-gerenda

A szakmai célok közt az európai kupaszereplés is szerepel, ahogy olyan tehetséges játékosok kinevelése a Puskás Akadémiával egyébként már évek óta együttműködő eszéki akadémián, akikből akár válogatott labdarúgók is lehetnek.

Ki tudja: egy-két év és még néhány milliárdnyi - ha kell, állami - pénz befektetése után végre sikerülhet legalább egy játékost adni a nemzetközi futballvilágnak. Munka, szorgalom és hozzáállás kérdése.