Horvátország balos kormányfője most sem aludta ki magát

A horvát miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy nem őt vagy a kormányát kell felelőssé tenni azért, mert Magyarország és Horvátország között megromlott a viszony.

A megromlott viszonynak szerinte

  • az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ),
  • Ivo Sanader volt kormányfő,
  • a budapesti kormány
  • és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az oka,
  • valamint az INA horvát olajipari vállalat körül kialakult ügy.

Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy pénteki nyilatkozata miatt, miszerint "Magyarország Európa vakbele", a magyar külgazdasági és külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, megismételte kijelentését: "Az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet".

Demagógiából nem volt hiány

Milanovic leszögezte, hogy kormánya Németország, Ausztria és az EU szellemében politizál. "A másik oldalon egy olyan ország áll, amelyet 60 évvel ezelőtt legázoltak a szovjet tankok, ugyanakkor mégsem épített drótkerítést senki köréjük" - mondta. A határok nyitva voltak és több ezer magyar jött akkor Horvátországba, és senki sem küldte őket vissza - fűzte hozzá.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök az utóbbi néhány napban több negatív és sértő megjegyzést is tett Magyarországra és a magyar kormányra. Horvátországban november 8-án parlamenti választást tartanak, ezért beszél így.

Horvátország noha eleinte megpróbálta a migránsáradatot kordában tartani, biztonsági rendszerük gyakorlatilag néhány óra alatt omlott össze.