Humanitárius tűzszünet Jemenben?

A dubaji székhelyű tévétársaság szerint a szaúdi diplomácia vezetője ugyanakkor figyelmeztette a jemeni síita húszi lázadókat, hogy ne próbálják meg a maguk hasznára fordítani az esetleges fegyvernyugvást.
 
John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Rijádba utazik, ahol magas rangú szaúdi vezetőkkel fog tárgyalni a jemeni helyzetről. Az Egyesült Államok ugyancsak "humanitárius tűzszünetet" szeretne elérni a közel-keleti országban.
 
Kerry jelenleg Nairobiban tartózkodik, ahol hétfőn közel másfél órás megbeszélést folytatott Uhuru Kenyatta kenyai elnökkel. A hivatalos tájékoztatás szerint a tanácskozáson elsősorban biztonsági, befektetési és kereskedelmi kérdések kerültek szóba, valamint a szomáliai dzsihadista szervezetek ellen való fellépés.
 
Az amerikai külügyi tárca vezetője a találkozó előtt megemlékezett az Egyesült Államok nairobi nagykövetsége elleni 1998-as terrortámadás több mint kétszáz áldozatáról.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a jemeni konfliktusban a légicsapások kezdete óta 1246-an vesztették életüket, több mint ötezren pedig megsebesültek. A harcok miatt mintegy 300 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.