HVIM: a Wass Albert könyvek nem bombák és nem robbannak

"Ami történik, az egy hadjárat egy olyan civil szervezet ellen, amely karitatív tevékenységet folytat, amely a saját kultúrája és ügye mellett áll ki" - hangsúlyozta a HVIM erdélyi szóvivője.

Tóth Bálint hazugságnak nevezte azt a román hatósági közleményt, amely szerint a székely vármegyések bombamerényletre készültek Kézdivásárhelyen. Hangsúlyozta, hogy a Szőcs Zoltánnál tartott házkutatás során csak több Wass Albert könyvet foglaltak le,

"amelyről önök is tudják, hogy nem bomba, és nem robban"

- fogalmazott.

A szóvivő az erdélyi vármegyések nevében arra szólított fel, hogy hozzák nyilvánosságra a tűzszerészeti vizsgálat eredményeit, ugyanis bár azt elvégezték, abból semmilyen bizonyítékot nem tudtak leszűrni az állítólagos bombagyártásról. Követelte továbbá, hogy hozzák nyilvánosságra annak a lehallgatott beszélgetésnek a hangfelvételét, amelyet Beke István bepoloskázott házában készítettek, és amely során a hatóságok szerint bombagyártásról van szó. Kiemelte ugyanakkor, hogy a DIICOT által hangsúlyozott október 10-ei beszélgetés nem jött létre, aznap senki nem találkozott az érintett személyek közül.

"Semmilyen takargatnivalónk nincsen, bátran kiállunk"

- hangsúlyozta.

Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője (fotó: Profi Rádió)

Kérte továbbá, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az indoklásokat, amelyek alapján megfigyelték őket, annak ellenére, hogy mindösszesen kulturális rendezvényeket szerveztek, és kiálltak az autonómiatörekvések mellett. Felmerül a kérdés, hogy ennek nyomán másokat is lehallgatnak, megfigyelnek-e, akik ilyen tevékenységet folytatnak - tette hozzá.

Végül felkérte az RMDSZ és más székelyföldi pártok magyar politikusait, akik a román parlamentben képviselik a magyar kisebbséget, hogy nyilatkozzanak arról, hogy akarnak-e lépéseket tenni, felszólalnak-e a parlamentben Beke István és Szőcs Zoltán ügyében. Mint fogalmazott, ebben az ügyben jogtiprásról van szó, amely nemcsak az ő személyük ellen irányul, hanem az egész székelyföldi magyarság ellen.

"Ami történik, az egy hadjárat egy olyan civil szervezet ellen, amely karitatív tevékenységet folytat, amely a saját kultúrája és ügye mellett áll ki, és soha nem történt olyan lépése a vármegyének a román lakossággal szemben, amely arra vallana, hogy mi terroristák vagyunk"

- zárta sajtótájékoztatóját Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője.

A sajtótájékoztató után, délután öt körül a bukaresti táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét.

A DIICOT még november 30-án lépett fel először az edélyi autonómiatörekvések és székely megmaradás zászlóshajója, a HVIM ellen, amikor a mozgalom kézdivásárhelyi elnökénél házkutatást tartottak, majd elrendelték előzetes letartóztatását, amely a mai napig is tart.

Az ügyészség szerint a vármegyések bombát akartak robbantani a december elsejei román nemzeti ünnepen, ugyanakkkor, ahogyan erről korábban már beszámoltunk, mindösszesen szilveszteri petárdákat, airsoft eszközöket, magyar zászlókat és Wass Albert könyveket foglaltak le a házkutatások során. Megnyugtató bizonyítékot mindezidáig nem sikerült felmutatnia a román hatóságoknak, így jogosan érzik azt napról napra egyre többen Székelyföldön és az anyaországban is, hogy a jogtiprásoktól sem mentes eljárás a székelyek gerincének megtörésére irányuló akciósorozat, amely erősen összekapcsolódik egy fokozódó amerikai-orosz birkózással.