Felmérés: a magyarok 42 százaléka szerint rossz az Orbán-kormány válságkezelése

Felmérés: a magyarok 42 százaléka szerint rossz az Orbán-kormány válságkezelése

A magyarok közel negyven százaléka anyagi helyzetének romlásával számol, miközben a fideszes szavazók derűlátók az elkövetkező időszakra vonatkozóan - derül ki az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásából.

A magyarok közel negyven százaléka anyagi helyzetének romlásával számol, miközben a fideszes szavazók derűlátók az elkövetkező időszakra vonatkozóan - derül ki az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásából, melyben a társadalom gazdasági hangulatának és a jövőre vonatkozó perspektíváinak feltérképezését vizsgálták.

A felmérés alapján Magyarországon a megkérdezettek 39 százaléka a következő egy évben anyagi helyzetének romlására számít. Ezzel szemben a válaszadók közel negyede (22%) nem vár változást, tizede (9%) pedig a pénzügyi helyzete javulását reméli 2023-ban. 

Az intézet mérése szerint a nélkülözések között élők körében 59 százalék, a jövedelmükből éppen hogy megélők között 50 százalék a jövőre romló anyagi körülményekkel számolók aránya. Az előnyös anyagi helyzetű válaszadóknak viszont csak mintegy negyede (25%) véli úgy, hogy pénzügyi helyzete rosszabbodni fog, míg több mint felük (52%) stagnálást (37%) vagy pozitív elmozdulást (15%) vár az anyagiak terén jövőre.

Az eredmények azt is tükrözik, hogy 

a Fidesz-szavazók az átlagnál optimistábbak: 62 százalékuk szerint a következő 12 hónapban stagnálni (43%) vagy javulni (19%) fognak anyagi kondíciói, és csak minden hatodik (16%) válaszadó bizonyul borúlátónak a kérdésben.

Ehhez képest az ellenzéki szavazók majdnem kétharmada (62%) anyagi romlását vetíti előre, és csak egyötödük bízik abban, hogy jelenlegi anyagi helyzete jövőre is változatlan marad (16%) vagy javulni fog (4%). 

A munkaerőpiaci folyamatok várható alakulásának megítélésében a válaszadók valamivel kedvezőbb jövőben bíznak:

A többség (62%) egyáltalán nem vagy inkább nem tart attól, hogy egy fél éven belül elveszíti az állását, minden hatodik válaszadó (16%) ellenben úgy véli, hogy egyre nagyobb annak az esélye, hogy a következő hat hónapban munkanélkülivé válik. E tekintetben is élesebb különbség rajzolódik ki a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között. Amíg a kormánypárt hívei mind az anyagi kondícióik, mind a munkahelyük megtartása kapcsán optimisták, addig az ellenzéki szavazók inkább pesszimistán tekintenek a következő évre.

A kutatás végül arra is választ várt, a megkérdezettek hogyan értékelik egy ötös skálán az Orbán-kormány eddigi válságkezelését:

Az összes megkérdezett relatív többsége (42%) 1-es értékelést adott, avagy úgy ítélte meg, hogy a kormány rosszul kezeli a jelenlegi válságot. A válaszadók kicsivel több mint negyedétől (27%) azonban 4-es vagy 5-ös, tehát jó vagy kiváló értékelést kapott a kormányzat.

Az IDEA Intézet felmérését november 29. és december 12. között végezte, 1800 fős reprezentatív kutatás keretében.