Idén tizennégyen „küzdenek” a hivatalos főpolgármester-jelöltségért

Idén tizennégyen „küzdenek” a hivatalos főpolgármester-jelöltségért

A legtöbben eddig nem foglalkoztak politikával, gyakorlatilag a semmiből jöttek és teljesen ismeretlenek. Akad pár érdekes arc, de 14 emberből szinte senki sem állt elő komoly programmal a június 9-ei megmérettetésre.

Itt a kampány, s nagy tülekedés van a hivatalos főpolgármester-jelöltségért: összesen 14 magánszemély vette át az ajánlóíveket múlt szombaton – írja a Népszava. A lap emlékeztet, 2019-ben „csak” nyolcan indultak neki az aláírásgyűjtésnek, idén majdnem kétszer annyian – hogy ebből hányan gondolják komolyan, csak megtippelni lehet, de valószínűleg sokkal közelebb van a 0-hoz, mint a 14-hez.

Majd meglátjuk, addig is íme, egy csokor különös jelölt

a közelgő választásokra.

Laposföld-hívő tiktoker, testépítő, két visszatérő és egy sor ismeretlen

A jelöltek fele pártszínekben méretheti meg magát, a másik fele függetlenként. (Ahhoz, hogy hivatalosan is jelölt legyen és a szavazólapra kerüljön valaki, össze kell gyűjtenie 5 ezer érvényes aláírást – a többség várhatóan már itt elvérzik). De kik is a lelkes aspiránsok? A Népszava utánajárt.

Torda Dávid például egy tiktoker, aki videóiban a lapos földről értekezik. Nimmervoll Márk Erik program-videója „Budapesti csoda” néven fut és erősen gyanús, hogy a konyhában vette fel az egészet.

A felvételen 5 vállalást tesz, mondván „5 évre választják a főpolgármestert, ezért úgy igazságos, hogy 5 dolgot tervezzek”. Néhány gyöngyszem: „vitetném magam autóval, mert ami jár, az jár…” és „a kátyúkat be kell tömni, bár a gödörnél vannak veszélyesebb helyek persze, szakadékok, vizek…”

Kolek Márton Ottó, Kovács János és Simon Szilárd Attila szintén függetlenek, egyelőre semmilyen formában nem jelentek meg a fővárosi választási színtéren. (Egyébként indul még egy Kovács János, aki 77 éves. Programot ő sem villantott, legalábbis eddig.) Itt van még Ács László, aki a ’19-es önkormányzati választáson a Zöldek Pártja jelöltje volt, ami már akkor is kamuszervezetnek tűnt. Ács függetlenként arra készül, hogy

„hozzáértésével és hatalmas élettapasztalatával (…) azt nyújtsa a fővárosi polgároknak, ami jár nekik”.

Révész Ferenc is próbálkozott ez előző választáson, de nem jött össze elegendő ajánlás. Időközben nyugdíjas lett, most azért vállalná a főpolgármesterséget, mert ebben a ciklusban „a jogfolytonosság helyreállítása megrekedt”.

A Szabad Ország Mozgalom (SZOM) jelöltje, Kajtor Gábor volt készenléti rendőr, jelenlegi testépítő szerint „a jelenlegi vezetés a múltban ragadt, és látjuk, hogy számos kihívás áll Budapest előtt”. Programjában az „albérleti díjak maximalizálása” mellett „a veszélyes területek, kiemelve a Római part, belváros – fokozottan biztonságossá tétele” is szerepel.

Az Új Magyar Birodalmi Mozgalom színeiben induló Ferenczik József nem barátja a zöldfejlesztéseknek: szerinte „az első lépés a győzelem felé az élősködők ellen egy új Budapestért”, mert „elég volt már a parkosításokból, a bicikliutakból, az illúziókból”. Felszámolná az autósüldözést, megszüntetné a kerékbilincset és csökkentené a parkolási díjat.

A Mi Hazánk budapesti elnöke, Grundtner András szintén megméretteti magát. Grundtner főpolgármester-jelöltként lakbér-adót vezetne be a budapesti nagyvállalatoknak, a befolyó pénzből pedig új lakbér-támogatásokat vezetne be és lakásépítési programot indítana.

Kamupárt vagy nem kamupárt?

Az, hogy vannak finoman szólva sem komolyan vehető jelöltek és szervezetek az indulók között, nem újdonság. A ’22-es országgyűlési választáson pl. Kaposváron indítottak az ellenzék közös jelöltjére (dr. Varga István) egy azonos nevű kamujelöltet. Érdekesség, hogy dr. Varga István előválasztási ellenfele Horváth Ákos volt, akinek szintén feltűnt egy névrokona az indulók között.

Az ajánlásgyűjtés vízválasztó lesz, de nincs garancia arra, hogy élesben ne induljanak kamujelöltek. Más feladatuk azon kívül nincs, hogy értékes szavazatokat lopjanak el az igazi indulóktól. Az Orbán-kormány mindeddig nem tett semmilyen érdemi intézkedést a csalók kizárásáért, és vélhetőleg nem is fog, hiszen a Fidesznek minden, az ellenzéki jelölttől elcsaklizott szavazat jól jön. Ettől függetlenül Budapesten még így is csúnya vereséget szenvedhetnek, legyen akárhány kamu vagy nem kamu főpolgármester-jelölt.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)