Elítéltek két kamupártos jelöltet

Elítéltek két kamupártos jelöltet

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélt a bíróság két férfit, aki még 2018-ban az országgyűlési választáson hamisított ajánlóívekkel vetette magát nyilvántartásba – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Reszl Ildikó főügyész közleményében azt írta, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a választás rendje elleni bűntett és költségvetési csalás miatt indult büntetőügyben két férfival és négy nővel szemben emelt vádat.

A két férfi az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán Komárom-Esztergom megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni, azonban nem tudták összegyűjteni a szükséges 500 ajánlást. Ezért

négy nő segítségével olyan ajánlóíveket adtak le, amelyen olyan állampolgárok adatai és aláírásai is szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek. Az így meghamisított ajánlóíveket vagy maga a jelölt, vagy egy általa felkért ember írta alá aláírásgyűjtőként. A két férfi így jogosulatlanul kapta meg az egymillió forintos állami támogatást

– tette hozzá a főügyész.

Közlése szerint a Tatabányai Törvényszék az egyik képviselőjelöltet előkészítő ülésen – az ügyészség indítványának megfelelően – felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte, a négy nő közül hármat – szintén az előkészítő ülésen – pénzbüntetésre ítélt, negyedik társukat pedig próbára bocsátotta. Az ő ítéletük jogerős.

A másik képviselőjelölttel szemben tárgyaláson hozott ítéletet a törvényszék, és az ügyészi indítványnak megfelelően őt is felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte, azonban a vádlott és védője fellebbezett, az ügyészség pedig három nap gondolkodási időt tartott fenn, így ez az ítélet nem jogerős.

(MTI)