„Időhúzás, ami zajlik Biszku Béla ügyében”

A kommunista belügyminiszter ügyét ismét első fokra utalta a bíróság, a Jobbik szerint ezzel a rendszerváltás kisiklatása máig tart.

Nagy érdeklődés mellett zajlott az egykori kommunista belügyminiszter ügyének mai tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol jogerős, másodfokú ítéletre gyűltek össze a tárgyalóteremben. A felfokozott várakozás ellenére a másodfokon eljáró ítélőtábla új eljárást rendelt el, vagyis 25 évvel az állítólagos rendszerváltozás után tovább kell várni arra, hogy jogerős ítélet szülessen egy volt állampárti vezető ellen.
 
Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. A végzés értelmében másik bírói tanácsnak kell eljárnia első fokon. Az ítélőtábla indoklása alapvetően a közvetlen bizonyítékok hiányára hivatkozott, és arra, hogy első fokon közvetett bizonyítékok alapján hoztak döntést.

Nem változott semmi

„Felháborítónak tartjuk, ami a magyar bíróságon történt, ma is ismét bebizonyosodott, hogy semmi nem változott ebben az országban a kommunista rendszer óta, hiszen 1956-57-ben vagy a ’60-as években is ugyanez az ítélet születhetett volna” – mondta az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatóján Szilágyi György. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint akkor „ugyanígy védték a kommunista gyilkosokat, pribékeket, és ugyanúgy szembeköpték az áldozatokat, mint 2015-ben, a második Orbán-kormány ötödik évében”.
 
Szilágyi György szerint jól látható, hogy
a hatalom arra próbál rájátszani, hogy Biszku Béla már nagyon idős, és „várják azt, hogy meghaljon, és ne kelljen ítéletet hozni az ügyében”.

Mansfeld Péter forog a sírjában

Az ítélőtábla épülete előtti tájékoztatón Novák Előd elfogadhatatlannak nevezte az időhúzást, amit a kormányzat után az ügyészség, most pedig a bíróság folytat. A jobbikos képviselő szerint
„Biszku Bélának nemhogy egyetlen egy napot sem kell börtönben töltenie, de várhatóan még a bűnösségét sem fogja bíróság jogerősen kimondani az életében”.
„Mansfeld Péter forog a sírjában a mai döntés miatt, amivel újabb évekre elhúzzák ezt az eljárást” – fogalmazott Novák Előd, aki párhuzamot vont az MSZP korábbi elnökhelyettesével, Simon Gáborral, akihez hasonlóan Biszku Béla „most nyugodtan visszamehet budai házába”.

Kisiklott rendszerváltás

Novák Előd hozzátette, a kommunista „tömeggyilkos” nemcsak hazamegy, de „élvezheti azt a több százezer forintos luxusnyugdíjat, amit a jelenlegi kormányzat továbbra is folyósít neki”. A Jobbik ugyanis hiába kezdeményezte a „kommunista luxusnyugdíjak” megvonását, a kormánypárt nem támogatta a javaslatot. Novák szerint a luxusnyugdíjat ugyanígy élvezheti a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyész, Mátsik György is, aki ellen – emlékeztetett – szintén Szilágyi György tett feljelentést. „Ezt a feljelentést olyan szinten utasították el, hogy még csak nyomozást sem indítottak, vádat sem emeltek” – emelte ki Novák Előd.
„A XX. század pártjainak közös felelőssége, hogy a rendszerváltás kisiklatása máig tart. A Jobbik kormányra kerülésével történhet meg a rendszerváltás befejezése. Ebben eltökéltek vagyunk, és ez a XXI. század pártjaként kötelességünk is”
– fogalmazott a jobbikos képviselő.

Kommunisták a Jobbik célkeresztjében

Jobbikos képviselők évek óta küzdenek azért, hogy a kommunista rendszer bűnöseinek felelniük kelljen tetteikért, többször kezdeményezték az 1956-os szabadságharc forradalom vérbe fojtójának és az ezt követő megtorlások levezénylőjének felelősségre vonását is. 2010-ben Biszku ellen feljelentést tett a kommunista bűnök tagadása miatt, 2011 januárjában megtörtént a vádemelés, majd februárban a bíróság megkérte az Alkotmánybíróság véleményét, a válaszig pedig felfüggesztették a nyomozást.
 
Egy 1997-es állásfoglalás alapján továbbá azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy soron kívül foglalkozzanak az indítvánnyal, de akkor túl sok eredmény nem történt. Ezután 2012 februárjában tett ismét feljelentést a Jobbik Biszku Béla ellen kommunista és emberiességellenes bűncselekmények elkövetése miatt.
 
A Novák Előd, Szilágyi György és Apáti István által benyújtott feljelentésben szerepelt kényszervallatás, felbujtóként elkövetett emberölés, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértés is. Az ügyészség tájékoztatása szerint az e bűncselekmények miatt indult nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntették. Ezzel együtt az eljárás nyomán beszerzett adatok alapján az internálás, politikai okokból történő kitelepítések ügyében ismeretlen tettes ellen új nyomozást rendeltek el az említett tényállással.
 
A nemzeti párt emellett már 2010 júniusában benyújtotta azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet a hatályos lengyel példát lemásolva ültetnének a magyar jogrendszerbe, megvonva a kommunista luxusnyugdíjakat. Az indítványt a Fidesz az MSZP-vel karöltve számtalanszor szavazta le azóta.

Öt és fél év nullázva

Biszku Béla az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában. Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte felbujtóként, több ember sérelmére elkövetett háborús bűntett, lőszerrel való visszaélés, valamint a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt.

Az ügyész az eljárás során a cselekmények súlyára tekintettel életfogytiglant kért, a védelem viszont felmentést. Biszkut több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg a Fővárosi Főügyészség 2012. szeptember 10-én, majd 2013. október 16-án vádat emeltek ellene.