Időutazás a hard rock zene segítségével

15. születésnapjára készül a kecskeméti Időgép zenekar – interjú Nusser Ernővel.

 - A honlapotokon olvasható biográfia 2006-nál – a te zenekarhoz csatlakozásod környékén, az új énekesetek, Balogh László leszerződtetésével, valamint a második, Szemben a széllel című Időgép lemez megjelenésével – befejeződik. Néhány mondatban felvázolnád Olvasóinknak, hogy azóta milyen fontosabb események történtek veletek?
 
 - Kicsit azért visszább nyúlnék az időben, mert Laci zenekarba kerülését megelőzte azért egy-két fontosabb történés. 2004 őszétől 2006 nyaráig ez a csapat kísérte Tunyogi Pétert. Ez az együttműködés 2006-ban megszakadt, azonban ekkor már egy komplett lemezanyag volt a kezünkben zenei alapok formájában. Ez jelent meg Balogh Laci hangjával Szemben a széllel címmel, és elég komoly sikereket ért el a rock rajongók körében. A CD érdekessége, hogy az egyik húzódalhoz videóklip is készült, mely elég szép számban került lejátszásra az aktuális médiumokban. A 2006-2007-es turnén a csapat a Bikini előzenekaraként eljutott az ország legnagyobb színpadaira, valamint több alkalommal megfordult Erdélyben, illetve a Felvidéken. 2008-ban ezt követte a Szélcsend lemezünk, mely szerzői kiadásban látott napvilágot. Ezen anyag a lelkünk szebbik felét tükrözi. Itt kissé elfordultunk a rockzenétől, hiszen akusztikus hangszerelésben szólalnak meg az első két Időgép album dalai, és a korong tartalmazott két új szerzeményt is. A következő kiadványunk, a Szilánkok, 2009-ben jelent meg, mely stílusában már kicsit modernebb elemekkel átszőtt hard rock zenét tartalmaz. Ez a CD is kétszer került utánnyomásra, szép számban sikerült értékesítenünk mind bolti, mint koncerten történő eladások formájában. Ennek megjelenését követően teljesen új koncertműsorral léptünk fel az ország több neves fesztiválján. Többek között játszottunk a Sziget Fesztiválon, a Székelyföldi Rockmaratonon, Sepsiszentgyörgyön a Szent György Napokon, Somogybabodon az Off-Road Fesztiválon, és a Siroki Motoros Találkozó szinte állandó fellépőjeként. Ugyanezen évtől a zenekar sztárvendégeként Varga Miklós is fellépett velünk több alkalommal. A jó kapcsolatra való tekintettel ezen együttműködés mind a mai napig él. 2011-ben jelent meg utolsó lemezünk Skizofónia címmel, melyet ismét turné követett. Az Időgép felállása az elmúlt néhány évben kissé átalakult, melynek következtében távozott az együttesből Balczer István, Gulyás Imre és Váradi Tibor is. A jelenlegi tagság: Sándor Csaba – gitár, vokál, Balogh László – ének, Balogh Krisztián – dob, Vörös Gábor – basszusgitár, Magi Krisztián – billentyűk, és én gitározom.
 
 
 - Mint ahogy te is említetted, már négy és fél éve, hogy megjelent a legutóbbi lemezetek. Várható-e esetleg új anyag tőletek a közeljövőben?
 
 - Szerencsére úgy érezzük, hogy a kreatív vénánk nem apadt ki, így a 2015-ös évben gőzerővel dolgoztunk az új dalokon, melyekkel nagy valószínűséggel még ebben az évben stúdióba vonulunk. Lemezmegjelenést kizárólag új számokból egyelőre nem tervezünk, inkább dal promócióban gondolkodunk. Illetve a 15 éves jubileumra tervezünk egy best of album megjelenést, mely átöleli a zenekar fennállásának másfél évtizedét. Nagyjából már kialakult ennek a track list-je, azonban erről egyelőre nem mondanék semmit, hagynék teret a találgatásnak. Előzetesen annyit, hogy a legsikeresebb szerzeményeink kerülnek majd fel a korongra.
 
 
 - A fentieket figyelembe véve, szerintetek már nem nagyon van értelme komplett (új) albumokat megírni, rögzíteni és kiadni? Hiszen már szinte mindenki csak az ingyenes download records-ban óhajt „vásárolni”…
 
 - Itt két aspektusból közelíteném meg a kérdést. Először is figyelembe kell venni a gazdasági oldalát egy lemez megjelenésének, illetve megfontolandó a kiadás egzisztenciális része. Ha azt kérded, hogy anyagi szempontból érdemes-e lemezt kiadni, úgy gondolom nem. Több értelmét látom az EP jellegű publikálásnak, illetve a dalok a médiumok által használt csatornákon való bemutatásának. Komplett albumokat megírni viszont mindenképpen fontos, mert nem ritka az, hogy az ember 30-40 dalt ír egy lemezre, melyből végül különböző szelektálási szempontok alapján összesen nyolc-tíz marad az adott korongra. Viszont abban egyet kell értenünk, hogy egészen más a számítógép könyvtáraiban kutatva fellelni a keresett számot, illetve levenni a polcról egy igényesen elkészített CD-t.
 
 
 - Mi a véleményed, az elmúlt másfél évtizedben, tehát a működésetek alatt miként változott az általatok játszott stílus hazai megítélése? Most van nagyobb tömegbázisa ennek a műfajnak, vagy mondjuk az Időgép megalakulásának környékén volt?
 
 - Nézd, a rockzene temetése már lassan húsz éve folyamatosan zajlik, és még mindig vannak zászlóvivői e stílusnak. Azt kell, hogy mondjam, hogy a rockzenét a médiumok az elmúlt 15 évben egyre inkább oldalpályára helyezték, de ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy a lehető legszélesebb korosztály jár a koncertjeinkre. Ezúton is köszönet nekik az elmúlt 15 évért! Ezenfelül a lemezeink és kiadványaink is többször kerültek utánnyomásra, és ez, úgy gondolom, a mai világban némi büszkeségre adhat okot. 
 
 
 - Sokat tapasztalt, profi zenészek vagytok, ezért az idősebb rockzene hallgató generációnak (remélhetőleg) nem kell titeket és a lemezeiteket bemutatni, de 2015-ben mivel tudjátok magatokhoz, a muzsikátokhoz csábítani azokat a fiatal rockereket, rajongókat, akik esetleg még nem ismerik az Időgépet? 
 
 - A rockzene ezen ága jelen pillanatban a magyar piacon korlátozottan elérhető. Az Időgép modern elemekkel átszőtt hard rock zenét játszik, aminek alapjait a ’70-es, ’80-as évek rock irányzatai adják. Ami húzóerő lehet, hogy mindenkor aktuálisnak mondható témákat feszegetünk a dalokban. Az igazi vonzerő azonban az élő zene varázsa, valamint átütő ereje. Szerencsére koncertről koncertre egyre több a fiatal, tizenéves korosztályból kikerülő érdeklődő, aki lemezzel tér haza. 
 
 
 - Számodra melyik Időgép album az, amelyik a leginkább tartalmazza és ezáltal a legjobban kifejezi az együttes zenei- és szövegvilágát, vagyis melyiket javasolnád a veletek ismerkedni vágyók első randijára?
 
 - Először is pár szót a szövegekről. A zenekar szövegei mindig is sokszínűek voltak, valamint, ahogy az előbb mondtam, aktuális témákat feszegettek. Témájukat tekintve szinte kivétel nélkül az íróval történt eseményeket dolgozzák fel. Ezek nagyrészét Sándor Csaba írja, de pár szöveget én is jegyzek. Nehéz lenne a lemezek közül egyet is kiemelni, mert mindegyik a megjelenés pillanatában kedvencemmé válik, aztán jönnek az új ötletekből reformálódó viharfelhők, melyek felülírják, illetve újra priorizálják a kialakult sorrendet. Ha mégis egyet ki kellene emelnem, akkor a szívemhez legközelebb az utolsó megjelent albumunk áll, a Skizofónia. E lemez hangszerelése tükrözi leginkább a zenekar aktuális hangzásvilágát, itt érezhető leginkább a tagok sokszínűsége, valamint eltérő látásmódja. Sok harc árán alakult ki ennek az anyagnak a végső formája, hangzása, de úgy vélem, hogy az eredmény magáért beszél.
 
 
 - A legfrissebb híradások szerint az október 9-ei kecskeméti jubileumi koncertetekre több illusztris vendéget is hívtatok…
 
 - Idén ősszel szerettük volna megünnepelni az Időgép zenekar 15 éves fennállásának jubileumát, és a rendezvénynek otthont adó város igazából nem is volt kérdéses, ugyanis a csapat szülővárosa Kecskemét. Az Időgép Ünnep-nek helyszínt a kecskeméti Tojás Fesztivál ad, melynek szervezője az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. Ezúton is köszönjük a meghívást! Sokat gondolkodtunk azon, hogy mégis milyen repertoárral lenne érdemes kiállni a pódiumra egy ilyen jeles esemény alkalmából. Többször végignéztük az eddig megjelent anyagaink track list-jét, és végül 20-22 dal maradt a listában. E szerzemények egyfajta keretbe foglalják az elmúlt évek munkáját. A rendezvényen több régi tag is tiszteletét teszi néhány dal erejéig. Többek között megjelenik a színpadon Balczer István és Gulyás Imre, akik több mint tíz évet töltöttek el a formációban. Hangzásban és látványban is vannak terveink, de ezekről egyelőre nem árulnék el többet. 
 
 - Az öt éves születésnapi koncerteteket megörökítette egy DVD kiadás. Most is tervbe van véve egy ilyen jellegű dolog?
 
 - Úgy gondolom DVD kiadás nem lesz, de a koncert rögzítésre kerül, és szeretnénk egy klipet készíteni az est anyagából.
 
 - A jubileum kapcsán terveztek-e (önállóan vagy valakihez csatlakozva) rövidebb-hosszabb koncertkörutat? És mivel már csak egy szűk negyedév van hátra az idei évből, milyen terveitek vannak még erre a pár hónapra és a 2016-os esztendőre?
 
 - Ebben az évben inkább a stúdiómunkára fektetnénk a hangsúlyt, valamint a jövő évi turné előkészítésére. Előre láthatólag szépen alakul a jövő nyarunk, több neves fesztiválon is látható lesz majd a zenekar. Bővebb információkért keressék fel az érdeklődők az Időgép folyamatosan frissülő honlapját, valamint facebook-os elérhetőségét.