Így "magyarázná ki" Hofer győzelmét az osztrák diplomácia

Háromlépcsős tervvel készülnek Bécsben a várható nemzetközi "felháborodás" okozta hatások enyhítésére.

Nem bíznak semmit a véletlenre a bécsi külügyminisztériumban. Bár az elnökválasztás végeredményére még várni kell, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter már jó előre pontos menetrendet dolgozott ki arra az esetre, ha Norbert Hofer nyerné a választást.

Természetesen, amennyiben Alexander van der Bellen, a Zöldek jelöltje nyerne, a háromlépcsős haditerv okafogyottá válna.

A Kurier által nyilvánosságra hozott tervezet szerint:

Első lépésben felmérik, felmérték a nemzetközi diplomáciát, milyen hatással járhat Hofer győzelme. A tudósítás szerint ugyanakkor az osztrák külügy nem számol hasonló szankciókra, mint 2000-ben, amikor Jörg Haider vezette Szabadságpárt második helye és kormányra kerülése évekig tartó hisztit eredményezett. Kemény kritikákkal viszont számolnak: Matteo Renzi olasz kormányfőtől (ő nekünk is nagy rajongónk - a szerk.) és Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől "kritikus-szomorú" reakciókat várnak, de a leghevesebb kritikákat Párizsból várják.

gh

A felkészülés mellett második lépésben az osztrák diplomatáknak állítottak össze egy érvcsomagot. Eszerint a nagykövetek és a külügy diplomaták amellett, hogy visszautasítják az idegenellenességet, fel kell hívniuk a figyelmet arra is, hogy Ausztria egymagában több bevándorlót fogadott be, mint az USA és Kanada összesen. Emellett fel kell hívniuk a figyelmet arra is, hogy Ausztriában az elnök inkább reprezentatív feladatokat tölt be, magyarul: nem kell aggódni, valódi hatalommal nem bír.

Végül utolsó lépésként maga Sebastian Kurz indít diplomácia offenzívát, amire jó alkalom lesz - írja a lap - az uniós külügyminiszterek szokásos hétfői csúcstalálkozója, amin Kurz minden vezetővel külön is beszélgetne. Amennyiben a francia álláspont nem változna, akkor még egy párizsi túra is következik.