Így már régen lőtte lábon magát egy ország: kitiltották az orosz gépeket Ukrajnából

Csak a kijevi reptér elvesztheti bevételeinek a harmadát, de kit érdekel, ha kicsit meg lehet szívatni a ruszkikat?

 
 
A súlyos gazdasági válságban szenvedő, egekbe szökő inflációval és növekvő munkanélküliséggel sújtott, ráadásul dollármilliárdokba kerülő háborút is vívó ország vezetői úgy érezték végre tenniük kell valamit, ami kimozdítja hazájukat a holtpontról. Ennek jegyében úgy döntöttek, hogy
mától megtiltják az Ukrajnába történő berepülést az orosz légitársaságoknak, 
elsősorban az Aeroflotnak és a Transzaerónak. 
 
Az ukrán állami légiközlekedési szolgálat közleménye szerint a tilalom október 25-én lép életbe.  A kabinet a döntését az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) határozata alapján hozta meg. Kijev megtiltotta az orosz légitársaságok gépeinek a területe fölötti átrepülést is abban az esetben, ha orosz katonákat, katonai, illetve kettős - polgári és katonai - alkalmazású eszközöket szállítanak.
   A kormány sajtószolgálatának közlése szerint Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kijelentette: "semmi keresnivalójuk orosz repülőgépeknek az ukrán repülőtereken".
 
Petro Porosenko elnök szeptember 16-án írta alá azt a rendeletet, amellyel életbe léptette az RNBO szeptember 2-i határozatát "az Oroszország, illetve más, a Krím félsziget elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésbe hozható országok" magán- és jogi személyei elleni szankciók bevezetéséről. A "feketelistára" 105 jogi és 388 magánszemély került fel. Az indoklás szerint a felsorolt személyek "valós, illetve potenciális fenyegetést" jelentenek Ukrajna "nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére" nézve. A listán szereplő vállalatoknak és magánszemélyeknek a pénzügyi és üzleti tevékenység mellett megtiltotta az Ukrajnába való belépést, az ország területén keresztüli áthaladást, illetve szállítást.
 
Denisz Kosztrzsevszkij, a kijevi Zsuljani nemzetközi repülőtér igazgatótanácsának vezetője az Interfax-Ukrajinával közölte, hogy 
akár 30 százalékos bevételkiesést is okozhat a légikikötő számára az orosz légitársaságokkal szemben életbe léptetett szankció.
És ez az, ami a kijevi kormányt egy kicsit sem teszi feszültté.
 
 
Ez csak két okból lehet így
 
1. A maradék józan eszüket is elvesztett, ostoba soviniszták, akik halál komolyan azt gondolják, hogy ezzel jól bosszút álltak a gonosz oroszokon. 
 
2. Pont leszarják, hogy mi történik Ukrajnával, az az ukáz kérés érkezett a washingtoni gazditól szövetségestől, hogy kicsit meg kell szívatni az orosz mackót. 
 
Nem is tudom, melyik a rosszabb verzió az ország jövője szempontjából. Az viszont biztos, hogy napról napra jobban zavar, hogy 200 ezer kárpátaljai magyar ezeknek az arcoknak van kiszolgáltatva.