Izrael megelőző csapást mért Libanonra, a Hezbollah rakétaesőt zúdított Észak-Izraelre

Izrael megelőző csapást mért Libanonra, a Hezbollah rakétaesőt zúdított Észak-Izraelre

Lapinformációk szerint a Hezbollah Tel-Aviv térségében stratégiai létesítményekre tervezett csapást mérni, köztük a Ben Gurion repülőtérre.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap helyi idő szerint reggel 5 óra előtt megelőző támadást indított Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah mozgalom több mint háromszázhúsz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukr július 30-i célzott kivégzésére Bejrútban.

A szervezet közölte, hogy bosszújának ez csak az első hulláma.

Vasárnap reggelre összehívták Izraelben a biztonságpolitikai kabinetet. A hatóságok a következő két napra rendkívüli helyzetet hirdettek Izraelben Tel-Aviv környékétől északra, a hátországban - jelentette be a katonai szóvivő.

Korlátozták a gyülekezést, zárt helyeken legfeljebb háromszázan lehetnek együtt. Galileában és a Golán-fennsíkon az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

A katonai rádió jelentése szerint több mint száz katonai repülőgép akadályozta meg - fél órával kezdete előtt - a Hezbollah tervezett támadását, amely Izrael középső részében lévő katonai létesítmények ellen is irányult volna.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet jelentése szerint Tel-Aviv térségében stratégiai létesítményekre terveztek csapást mérni, köztük a Ben Gurion repülőtérre.

Biztonsági forrás szerint a Hezbollah "több ezer lövedékkel tervezte támadását végrehajtani több száz katonai és stratégiai célpont ellen". A hadsereg szerint a vadászgépek több ezer rakétaütegre mértek csapást Libanonban, és elfogták a Hezbollah Izrael felé irányuló lövedékeinek nagy részét.

"Vannak támadási terveink is, amelyeket teljes mértékben bemutatunk a politikai szintnek. Amit a politikai szint jóváhagy, azt végrehajtjuk" - nyilatkozták a hadsereg illetékesei. A hadsereg becslése szerint a Hezbollah jelenleg felméri a helyzetet, és megvizsgálja a vasárnap reggeli támadás eredményeit.

Jiszráel Kac külügyminiszter számos ország külügyminiszteréhez címzett levelében Izrael támogatását kérte a Hezbollahhal, Iránnal és az általuk irányított milíciákkal szemben, egyben hangsúlyozta, az izraeli hadsereg csak azután mért csapást a libanoni Hezbollahra, miután azonosította az Izrael ellen tervezett nagyszabású rakéta- és dróntámadást.

Galilea északi részén, Manot faluban eltaláltak egy lakóházat és egy baromfifarmot, amely lángra kapott és megsemmisült, a tüzet eloltották. Emberéletben nem esett kár. A Haifától északra fekvő Akkó városában repeszek könnyebben megsebesítettek egy nőt.

Az izraeli védelmi miniszter éjjel egyeztetett amerikai kollégájával

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael vasárnap reggeli, Libanont ért csapásáról.

"Pontos csapásokat hajtottunk végre Libanonban, hogy ezzel meghiúsítsuk az Izrael polgárai elleni közvetlen fenyegetést. Szorosan nyomon követjük a történéseket Bejrútban, és eltökélt szándékunk minden rendelkezésünkre álló eszköz felhasználása polgáraink védelme érdekében"

- mondta szóvivője közleménye szerint Galant amerikai kollégájának.

Az izraeli védelmi miniszter tájékoztatta Austint az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap reggeli, Libanont érintő tevékenységéről, amely az Izrael elleni közvetlen fenyegetés megakadályozását célozta.

Galant és Austin megvitatta a regionális eszkaláció elkerülésének fontosságát. Galant hangsúlyozta, hogy Izrael védelmi szervei eltökéltek az ország polgárainak védelmében, és minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek a közvetlen veszélyek elhárítására. Követik a bejrúti fejleményeket, és készek védekező és támadó eszközök bevetésére.

A közlemény szerint Galant elismerését fejezte ki az amerikai védelmi miniszternek Izrael melletti kiállásáért és a folyamatos együttműködésért, amellyel hozzájárul Izrael biztonságához és a térség stabilitáshoz.

Vasárnap reggel egy újabb, húszéves sorkatona Gázai övezetben történt halálának bejelentésével hétszázra nőtt a háború kitörése, az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i terrortámadása óta elesett izraeli katonák száma. Háromszázharmincan a Gázai övezetben estek el az ottani szárazföldi hadműveletben. Pénteken és szombaton öten haltak meg, közülük négy tartalékos az övezet északi részén egy pokolgép felrobbanásakor.

(Címlapkép: A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. MTI/EPA/Atef Szafadi)