Több mint hatvan embert emeltek ki élve az összedőlt indiai ház romjai alól

Több mint hatvan embert emeltek ki élve az összedőlt indiai ház romjai alól

Több mint hatvan embert emeltek ki élve a mentőcsoportok a hétfőn összeomlott ötemeletes épület romjai alól a nyugat-indiai Maharástra államban.

A helyi média keddi híradásaiban legalább egy halottról és 15 sérültről számolt be. Mintegy 25-30 ember lehet még a romok alatt.

A mentés nagy erőkkel folytatódik, a katasztrófavédelmi szolgálatok embereinek a helyi lakosok is segítenek. A munkálatokat ugyanakkor nehezítette a heves esőzés.

A Mumbaitól mintegy 170 kilométerre délre található Mahad település szegénynegyedében lévő ötemeletes épületben mintegy kétszázan laktak, de a lakosok nem mindegyike tartózkodott ott, amikor összedőlt.

Az előzetes vizsgálatok szerint az épületomlás amiatt történhetett, hogy a szakadatlan esőzések következtében erősen felázott a talaj. A rendőrség tájékoztatása szerint a 47 lakásos épület kártyavárként omlott össze.

Hasonló katasztrófák nem számítanak ritkaságnak Indiában az építési szabályok figyelmen kívül hagyása, a rossz minőségű építőanyagok és a silány kivitelezés miatt. A balesetek jó része a monszun idején történik. Az indiai bűnügyi statisztikai hivatal szerint csak 2017-ben több mint 1200 ember vesztette életét 1161 épület összeomlásában.