Szerényebb a magánszemélyek lakásépítése, míg a vállalkozóké szárnyal

Szerényebb a magánszemélyek lakásépítése, míg a vállalkozóké szárnyal

A lakásépítések Budapesten és a vállalkozók körében szárnyalt, míg a vidéken létesült és a magánszemélyek építette ingatlanok száma visszaesett - tolmácsolta a KSH háromnegyedéves összefoglalóját az Mfor.hu.

Az összesített statisztika alapján az idei első három negyedévében országosan 12 642 új lakás épült, 1,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Viszont a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt, 30%-kal több, mint 2020 azonos időszakában.

A gazdasági portál szerint felemás kép bontakozik ki az idei első kilenc hónap adatait nézve. Mivel a kormány csak az év közepén hozott döntést újabb támogatási formákról vagy könnyítésekről, ezért lesz egy jó féléves lyuk a piacon, amit inkább eltolódásnak is hívhatunk - jegyzik meg.

Budapest toronymagasan vezet az átadott új lakások terén: az idei első háromnegyedévben 5044 lakást vettek használatba a fővárosban, több mint kétszer annyit, mint a megelőző év azonos időszakában. Azonban a megyei jogú városokban 37, a többi városban 16, a községekben pedig 29 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint egy évvel korábban.

Utóbbi jelenség mögött a lap szerint az állhat, hogy ezeken a településeken csak mostanában kapcsoltak nagyobb sebességre a vállalkozók, továbbá vidéken a fővárosi óriáscégekhez képest sokkal nehezebben szereznek munkaerőt, ami hónapokkal kitolja az átadásokat.

A KSH adataiból szintén leszűrhető, hogy a főváros súlyának növekedésével párhuzamosan a természetes személyek által épített lakások aránya 44-ről 32 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 55-ről 67 százalékra nőtt 2020 első három negyedévéhez képest. A magánszemélyek aránya pedig várhatóan majd az elkövetkező hónapokban növekedhet.

Elemzők: egyenlőtlenül oszlanak meg a lakásépítések Magyarországon

A lakásépítések egyenlőtlenül oszlanak el az országban, Budapesten dominál az átadott lakások száma - hívták fel a figyelmet az elemzők. A KSH csütörtökön tette közzé, hogy az első fél évben 9795 új lakás épült, 12,8 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 38 százaléka családi házban, 57 százaléka többlakásos épületben, 2,5 százaléka lakóparkban található. Az új családi házak száma negyedével elmaradt a megelőző időszakitól, míg a többlakásos épületekben 29 százalékkal több lakás épült. Érdekesség, hogy az egyre csökkenő átlagos alapterületek összefüggést mutatnak a többlakásos épületek felé történt elmozdulással.

Emellett az értékesítési céllal épített lakások aránya 67, a saját használatra épített lakások aránya 30 százalékot ért el, utóbbi arány 12 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.