Jelentősen emelkedett a használt ingatlanok ára is

Budapesten csaknem 20 százalékkal nőtt a használt lakások és házak átlagos négyzetméterára. Ugyanakkor a fővárosban 30 millió forintnál van a lélektani határ, ami fölött már sokkal kevesebben keresnek ingatlant - hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy a vásárolni szándékozók háromnegyede ez alatt az ár alatt keres.

A 30 milliónál olcsóbb ingatlanok átlagos négyzetméterára 20 százalékot meghaladó mértékben nőtt, míg az ennél drágábbaknál átlagosan 14-15 százalékos volt az emelkedés.

Balogh László kifejtette: jóval nagyobb ütemben emelkedtek az árak, mint amennyivel több pénze lett az embereknek lakásvásárlásra, ezért megnőtt az állami támogatások jelentősége a lakáspiacon, illetve a lakások körülbelül felét hitelből veszik meg, miután rendkívül alacsony hitelkamatokkal kalkulálhatnak a vásárlók.

A lakhatási helyzet megoldása nélkül a demográfiai katasztrófát sem lehet kezelni

A kampányidőszakban a Fidesz végre felhozta az otthonteremtés kérdését, de nem hajlandó belátni, hogy milyen lakhatási krízis alakult ki az országban és drasztikusabb beavatkozások helyett, csak a CSOK kozmetikai jellegű könnyítéseivel igyekszik elfedni a problémát - mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.