Lassulhat az ingatlanpiac, de olcsóbb aligha lesz

Lassulhat az ingatlanpiac, de olcsóbb aligha lesz

Az adásvételek száma megközelítette a 170 ezret, így közel másfél évtizedes rekord dőlhetett meg tavaly.

Az egyre mélyülő kockázatok idén már forgalomcsökkenést hozhatnak a lakáspiacon, de a reálár-szint 2022-ben összességében még nőhet; a trendforduló ugyanakkor egyre valószínűbb az OTP Jelzálogbank legfrissebb, a NAV 2021-es tranzakciós adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzése szerint.

A lakáspiacot a támogatási rendszer és az áprilisi választások előtt hozott, a háztartások büdzséjét érintő kedvező döntések most még viszik előre. A második félévben ugyanakkor már csökkenhet a kereslet, elsősorban a hitelből vásárlók körében, így a tranzakciószám kis mértékben már visszaeshet. Az éves országos árindex viszont reálértéken még nőhet, ez csak 2023-ban fordulhat stagnálásba, majd csökkenésbe. Nominális árcsökkenést ugyanakkor egyelőre nem tart valószínűnek az OTP Jelzálogbank - írták az elemzésről készült keddi közleményükben.

Budapesten már 60-70 millióba is kerülhet egy panellakás, vidéken még van lehetőség az otthonteremtésre

Továbbra is kilátástalan helyzetben érezhetik magukat azok az ingatlanvásárlás előtt álló fiatalok, akik szeretnének a fővárosban élni és családot alapítani. Budapesten már a hagyományosan a piac alját jelentő panellakások árai is az egekbe szöktek, az előkelőbb kerületekben megközelítik, sőt a II. kerületben meg is haladhatják a négyzetméterenkénti egymillió forintot.

Az előzetes adatok alapján 2021-ben egyharmadával nőtt az ingatlanforgalom. Az adásvételek száma megközelítette a 170 ezret, így közel másfél évtizedes rekord dőlhetett meg tavaly - áll a közleményben.

Az országos lakásárszint 2021-ben, az előző évi kisebb megtorpanás után ismét kétszámjegyű mértékben, nagyjából 12,5 százalékkal nőtt a NAV - egyelőre még nem teljes körű - ingatlanforgalmi adatai alapján.

Minden településtípusban drágultak a lakóingatlanok, a községekben és a kisebb városokban átlagosan 9-10 százalékkal, Budapesten és a megyei jogú városokban 6, illetve 14 százalékkal nőttek az árak a megelőző évihez képest.