Megegyezhet Irán és az Egyesült Államok nukleáris kérdésben

Megegyezhet Irán és az Egyesült Államok nukleáris kérdésben

Továbbra is elképzelhető a megegyezés az iráni atomalku felélesztését célzó bécsi egyeztetéseken, ám Teherán nem vár örökké - fogalmazott kedden a síita állam külügyi szóvivője újságírók előtt, és az Egyesült Államok hozzáállásától tette függővé az egyeztetések sikerét.

Szaíd Hatibzadeh teheráni sajtótájékoztatóján ismét kitért arra, hogy az iráni kormány garanciákat vár Washingtontól, hogy nem lép ki újra az egyezményből, ahogy azt Donald Trump elnöksége idején tette.

"Mindannyiunknak van B-terve" - szögezte le, s hozzátette: "minden megállapodás lehetséges, ha a Fehér Ház úgy dönt. Irán eltökélt, de nem vár örökké" - hangsúlyozta.

A szóvivő hétfőn azt mondta, a megállapodás "98 százalékban kész", de továbbra is tárgyalások folynak az Iránt sújtó szankciók feloldásáról, a Teherán által várt washingtoni garanciákról, illetve úgy vélte, hogy még mindig gyanakvás övezi Irán "békés nukleáris programját".

Hatibzadeh e kérdések megoldatlanságáért az Egyesült Államokat tette felelőssé.

A Reuters hírügynökség két, az egyeztetéseket figyelemmel kísérő forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Teherán mindeközben újabb feltételeket szabott, egyebek között felszólította az Egyesült Államokat, vegye le az iráni Forradalmi Gárdát a terrorszervezetek listájáról.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő újságíróknak azt mondta, Washington kész felállni a tárgyalóasztaltól, amennyiben Irán hajthatatlannak mutatkozik.

Hatibzadeh kedden kitért az ukrajnai háborúra is. Elmondta, hogy megkezdték a kelet-európai országban rekedt iráni állampolgárok evakuálását, és ezekben az órákban várhatóan 300 iráni diák érkezik magánrepülőgéppel Varsóba.

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Trump 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

 A mostani egyeztetéseken az amerikai küldöttség közvetetten vesz részt.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}