Irán egyházilag tiltotta be az atomfegyvert, de elítéli az amerikai arroganciát

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodás nem változtat az Egyesült Államok "arroganciáját" elítélő iráni politikán.


Az iráni vezető hangsúlyozta: szükség van a megállapodás felülvizsgálatára azért, hogy a nemzeti érdekek megóvása biztosítva legyen, hiszen Irán nem engedi meg forradalmi elveinek vagy védelmi képességeinek szétzúzását. Hamenei beszélt arról is, hogy hazája az egyezségtől függetlenül folytatja regionális szövetségesei támogatását.

"Akár életbe lép az alku, akár nem, soha nem fogjuk abbahagyni a régióban élő barátaink és Palesztina, Jemen, Szíria, Irak, Bahrein és Libanon népének támogatását, ahogy az arrogáns Egyesült Államokkal szembeni politikánk sem változik meg az egyezség után"

- szögezte le, hozzátéve, hogy Teherán továbbra is határozottan elutasítja Washington közel-keleti politikáját. "Az amerikaiak azt mondják, megakadályozták Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson" - mondta Hamenei. "Ők tudják, hogy ez nem igaz. Van egy olyan fatvánk (vallási rendelet), amely a nukleáris fegyvert tiltott dolognak nyilvánítja az iszlám jog értelmében. Ennek pedig semmi köze a nukleáris tárgyalásokhoz" - mutatott rá Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között kedden jött létre egy történelmi jelentőségű átfogó megállapodás, amellyel  a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat. Az egyezséget még az amerikai kongresszusnak és az iráni parlamentnek is véleményeznie kell. Iránban Hameneié az utolsó szó minden központi döntést illetően.