Irán kezdi gazdaságilag összeszedni magát

Az iráni olajágazatot sújtó nemzetközi szankciókat 2012 júliusában léptették életbe, azt megelőzően a napi olajexportja 2,5 millió hordó volt. A szankciók miatt az iráni olajkivitel napi 1 millió hordóra zuhant, az ország jelentősen veszített globális olajpiaci részesedéséből. A szankciók döntő részét idén januárban feloldották.

Bijan Zanganeh iráni olajügyi miniszter vasárnap egy nemzetközi olajkiállításon arról beszélt, hogy az iráni olajkivitel már elérte a napi 2,45 millió hordót.

Elemzők szerint remény van arra, hogy miután Irán olajkivitele ismét a szankciók előtti szintre emelkedik, Teherán csatlakozik az olajtermelés szinten tartását célzó megbeszélésekhez.

Április közepén erről Dohában már megpróbált egyezségre jutni számos vezető olajexportáló ország, de Irán távolmaradása miatt elbukott a kezdeményezés.

Irán azért nem vett részt a 18 vezető olajtermelő dohai értekezletén, mert miután jelentősen visszaesett az ország olajtermelése és piaci részesedése a nemzetközi szankciók három éve alatt, Irán éppen most próbálja pótolni azt, amit elveszített, miközben mások csúcsra járatták olajtermelésüket az elmúlt években és jórészt megszerezték a kieső iráni piaci részesedést.

Ugyanakkor érdemes emlékezni rá, hogy a nemzetközi szankciók feloldása óta szinte nem volt olyan világpolitikai szereplő, aki ne igyekezett volna betörni valahogy a közel-keleti ország hatalmas piacára, aminek hajtóereje szintén hozzájárul az iráni olajipar teljesítményének növekedéséhez.

A tülekedésben pedig igazán nem számított, hogy az adott országok pár hónappal azelőtt még hangosan verték az asztalt Irán teljes elszigetelése érdekében, a gazdasági szükségszerűségek játsznyi könnyedséggel írták felül az ideológiai elkötelezettségeket.

Az üzleti kapcsolatok újjáéledése főleg az európai országoknak jelenthet kibúvót a gazdasági stagnálás, vagy recesszió szorításából, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eddig féllegálisan, alacsony kapacitással működő export-import viszonyrendszerek már teljesen törvényesen működhetnek, így nem kell tovább titokban kereskedni a siíta állammal, mint ahogy azt például Németország tette korábban.