Irán teljesíti nemzetközi kötelezettségeit az atomenergetika terén

Az államfő a biztonsági erők napja alkalmából tartott katonai díszszemle előtt mondott beszédet Teheránban.

Hangsúlyozta, "teljesítjük nukleáris programunkkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségünket, és törekszünk arra, hogy (végleges) megállapodás szülessen az atomügyletben".

Irán és a hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - április 2-án állapodott meg egy keretszerződésben, amely lehetővé teszi egyes iráni polgári célú nukleáris tevékenységek folytatását, azok nemzetközi ellenőrzését az Irán elleni szankciók feloldása fejében. A végleges megállapodás bonyolult technikai és jogi részleteinek kidolgozására és nyélbe ütésére a felek június végét szabták meg határidőként.

Hozzátette, az iráni fegyveres erők garanciát jelentenek arra, hogy megőrizzék a térség békéjét és stabilitását. Ezeknek az erőknek, amelyek a térségben a legjelentősebbek, célja a biztonság fenntartása, és nem az, hogy agressziót kövessen el a fegyvertelen (iráni) lakosság ellen.

Az elnök beszédében elítélte azt, hogy Szaúd-Arábia vezetésével az arab koalíció harci repülőgépei légicsapásokat hajtanak végre Jemenben. Mint mondta ezek a támadások "halált és rombolást eredményeznek, ártatlan idősek, nők, gyerekek halálát okozva". Róháni egyben a szomszédos, az iraki és szíriai fegyveres ellenálló szervezeteket támogató országokhoz fordulva hangoztatta, hogy az a gyűlölet, amit támogatásuk kelt, előbb vagy utóbb visszaüt rájuk.