Nem nyilatkozhatnak a sajtónak az iskolaőrök

Nem nyilatkozhatnak a sajtónak az iskolaőrök

Kijött az új Magyar Közlöny, benne az iskolaőrökre vonatkozó szabályokkal - írja a hvg.hu. Részletesen meghatározzák az iskolaőrök alkalmazási feltételeit, ruházatukat, igazolványukat, egészségügyi és pszichológiai alkalmassági feltételeiket, de azt is, hogy hány fekvőtámaszt kell tudniuk megcsinálni és mennyi időt alatt futni az 1500 métert. Tetoválást nem viselhetnek és a sajtónak nem nyilatkozhatnak.

Az iskolaőrök igazoltathatják "a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt", szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt és rendőrbotot alkalmazhatnak akár kiskorúakkal szemben is, ha az illető "biztonságot sértő vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke" indokolttá teszi, de ütni és rúgni nem szabad.

„Súlyosabb korlátozással, illetve sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz akkor alkalmazható, ha a kisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezetett eredményre, vagy sikere eleve kilátástalan.”

Az iskolaőrnek szolgálati elöljárójának, tehát a megyei/budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tennie. Eszerint az iskolaigazgató vagy a tanárok felé nem tartozik beszámolóval, a lap szerint a rendeletből nem is derül ki, hogy pontosan milyen kapcsolatban áll az iskola vezetőivel és pedagógusaival. A képzésükről kiadott jogszabály ezzel szemben tartalmazza azt, hogy meg kell tanulniuk, milyen módon támogassák a tanárok, oktatók munkáját.