Iszlám Állam-Irak: X

Mindkét oldal sikerekről számolt be a médiának.

A hírügynökségek helyszíni jelentései szerint az iraki kormányerők a síita milíciák és a kormánypárti szunnita törzsi egységek támogatásával visszafoglalták az előző nap a dzsihadisták kezére került Huszejba várost, amely Ramáditól tíz kilométerre keletre fekszik.

A síita milíciák és törzsi egységek által támogatott hadsereg szombaton indított ellentámadást, először azóta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei egy héttel korábban elfoglalták Ramádit. El-Anbár székhelyének eleste az iraki erők számára az utóbbi egy év legnagyobb vereségét jelentette, és árnyékot vet az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tevékenységére.

Huszejba visszafoglalásával egyelőre sikerült elhárítani annak a veszélyét, hogy az IÁ harcosai támadásokat intézzenek a stratégiai fontosságú Habbaníja katonai támaszpont ellen, amelyet még mindig a kormányerők felügyelnek. Ezen a támaszponton próbálják összepontosítani a katonai erőket Ramádi visszahódítására.

Ugyanakkor a dzsihadisták is harci sikerről számoltak be a sajtónak. Bejelentették, hogy vasárnapra virradóra megkaparintották az iraki-szíriai határon fekvő el-Valid iraki határátkelőhelyet. A szélsőséges iszlamisták pénteken már elfoglalták a határ szíriai oldalán lévő átkelőhelyet, Tanafot, megfosztva ezzel Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét a határ minden egyes szárazföldi ellenőrzési pontjától, kivéve a Libanonnal közös határszakaszt.