Iszlamisták jemeni állásokat foglaltak el

A név nélkül nyilatkozó források szerint, amelyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Anszár as-Saría fegyveres csoport Twitter-oldalán megjelent fényképekre hivatkoztak, az összecsapásokban legalább négy katona és négy fegyveres vesztette életét, s több mint tucatnyi jemeni katonát ejtettek foglyul az Anszár as-Saría milicistái. A hírt eddig hivatalosan nem erősítették meg.

A terrorszervezet képeket osztott meg Twitter-oldalán a többórás ostromról, a jemeni 19. gyalogos dandár támaszpontjára felhúzott fekete lobogóról és a túszul ejtett katonákról. Helyi törzsi források szerint a katonákat később elengedték, miután azok átadták fegyvereiket.

Jemen Sabva tartománya az al-Kaida és más, hasonló eszméket valló milíciák központja. Az Anszár as-Saría az elmúlt években kihasználta az országban uralkodó politikai zűrzavart, egész városokat foglalt el, amíg a katonaság vissza nem szorította őket.

A közel-keleti ország jelenleg politikai változáson megy keresztül, amióta a lázadó húszi törzsek a fővárosban, Szanaában átvették a kormány feletti irányítást, és lemondatták az elnököt. A síita húszi fegyveresek a szunnita szélsőséges iszlamisták esküdt ellenségei.