Izrael kiüríti a libanoni határ menti településeket, közben a Hamász létesítményeit bombázták

Izrael kiüríti a libanoni határ menti településeket, közben a Hamász létesítményeit bombázták

A gázai civilek belső migrációja pedig folytatódik délre, hogy meneküljenek a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől.

Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ mentén fekvő 28 településről két kilométeres sávban - jelentette be hétfőn az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium.

Az MTI beszámolója szerint az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja.

Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határ menti faluban, további négyet pedig megsebesített.

Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadása óta az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban.

Az amerikai kormány is megkezdte Izraelben élő vagy tartózkodó állampolgárainak kimenekítését. Vasárnap több száz embert szállítanak el Ciprusra egy olyan hajón, amelyet az Egyesült Államok kormánya bérelt ki. Onnan az amerikaiaknak maguknak kell gondoskodniuk továbbutazásukról.

Izrael ismét támadott Hamász-létesítményeket a Gázában, folytatódik a civilek menekülése

A helyi média mindeközben arról adott hírt, hogy az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit. Emellett pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet palesztinoktól származó értesülései szerint

hétfőre virradóra volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta.

Ismeretes, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázában. Benjámin Netanjahu a Nemzeti Tábor elnökével múlt szerdán bejelentette, hogy vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek Izraelben. Megállapodásuk szerint „háborús kabinet” alakult három taggal: a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke részvételével.

Netanjahu tanácsadója pedig kijelentette, a Hamász támadása a legsúlyosabb antiszemita erőszakcselekmény a holokauszt óta. A történtek szerinte drámai mértékben változtatták meg a helyzetet, ez már nem csak egy újabb forduló a Hamász és Izrael összecsapásaiban, hanem háború. A napokban Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldi állampolgárok átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen.

(Címlapkép: Az egyik újságíró autója lángol az izraeli-libanoni határon fekvő Alma as-Saabiban 2023. október 13-án, miután egy izraeli rakéta eltalált egy külföldi újságírókból álló csoportot. MTI/AP/Haszan Ammar)