Izraeli-palesztin konfliktus: megállapodtak arról, hogy a külföldi civilek elhagyhatják Gázát

Izraeli-palesztin konfliktus: megállapodtak arról, hogy a külföldi civilek elhagyhatják Gázát

Az Izraelben dolgozó amerikai diplomatáknak pedig egy része hagyhatja el a háborúban álló országot.

Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldi állampolgárok átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen - közölte szombaton egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

Az AP által idézett tisztviselő elmondta:

Izrael beleegyezett abba, hogy nem támadja azokat a területeket, amelyeken a külföldiek áthaladnak, hogy kijussanak az ostromlott palesztin területről.

Emellett kitért arra, hogy Katart is bevonták a tárgyalásokban és a felek beleegyezést kaptak a palesztin fegyveres csoportoktól, a Hamásztól és az Iszlám Dzsihádtól is.

Egy másik tisztségviselő a rafahi átkelőhely egyiptomi oldalán elmondta: "utasítást" kaptak arra, hogy szombat délután nyissák meg a rafahi átkelőhelyet a Gázából érkező külföldiek előtt.

Az MTI beszámolója szerint azért nyilatkozott név nélkül mindkét tisztségviselő, mert a sajtó tájékoztatására nem kaptak felhatalmazást.

Az Izraelben dolgozó amerikai diplomatáknak egy része hagyhatja el az országot

Az amerikai kormány eközben engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják a közel-keleti államot. A külügyminisztérium szombati közleménye szerint

a jeruzsálemi amerikai nagykövetség és tel-avivi diplomáciai képviselet azon dolgozóit és családtagjaikat hatalmazták fel a távozásra a kiszámíthatatlan helyzet miatt, akiknek jelenléte nem nélkülözhetetlen az amerikai külképviselet működéséhez.

Ezzel egy időben az amerikai külügy frissítette az Izraelre és palesztin területekre kiadott utazási figyelmeztetést. Eszerint "terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában", és az erőszakcselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon, bevásárlóközpontokban.

A hivatalos besorolás szerint Izrael és Ciszjordánia esetében az amerikai kormány arra kéri állampolgárait, hogy fontolják meg az utazást, és a Gázai-övezet határának átlépését semmilyen körülmények között nem javasolják amerikaiaknak.

Azóta a lángba boruló Gázai övezetben már 2215-re nőtt az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a legutóbbi közlések alapján. A hírek szerint a sebesültek száma 8700-nál is többre emelkedett, és legkevesebb 120 civilt tartanak fogva a Hamász fegyveresei Gázában.

A Hamász iszlamista terrorszervezet múlt szombati terrortámadását több mint 1300 halálos áldozat kísérte, amikor többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen. Az izraeli-palesztin háború fellángolása után Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán bejelentette, vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek Izraelben. Eszerint „háborús kabinet” alakult három taggal: a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke részvételével. Netanjahu kijelentette, a Hamászt úgy fogják eltiporni, ahogy a világ eltiporta az Iszlám Államot.

ENSZ-szakértők a napokban Izrael és a Hamász bűntetteit is elítélték Gázában. Joe Biden elnök pedig a minap számolt be arról, hogy az Egyesült Államok részt vesz a gázai humanitárius válság kezelésében, és amerikai állampolgárok tízezrei vették fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Izraelben, akik segítséget kértek az ország elhagyásához.

(Címlapkép: Gázai palesztin lakosok menekülnek a városból 2023. október 14-én, mert az izraeli hadsereg az előző nap elrendelte a Gázai övezet északi részének kiürítését a terület ellen tervezett szárazföldi hadművelet miatt. MTI/EPA/Haiszam Imad)