Netanjahu tanácsadója: A Hamász-támadás a legsúlyosabb antiszemita erőszakcselekmény a holokauszt óta

Netanjahu tanácsadója: A Hamász-támadás a legsúlyosabb antiszemita erőszakcselekmény a holokauszt óta

A holokauszt óta nem érte olyan mérvű támadás a zsidóságot, mint október 7-én - állította Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó.

Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása a legsúlyosabb antiszemita indíttatású erőszakcselekmény a holokauszt óta - írja az MTI.

Regev a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, ezúttal nem pusztán a Hamász és Izrael ütésváltásainak újabb fordulójáról van szó. Azóta, hogy a Hamász 16 évvel ezelőtt hatalomra került Gázában, "volt négy-öt alkalom", amikor rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig válaszolt ezekre a támadásokra - fűzte hozzá Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tanácsadója.

"Most már nem itt tartunk. Ami október 7-én történt, a legnagyobb támadás, a legnagyobb gyilkosság, a legnagyobb antiszemita erőszakcselekedet volt 1945 óta, a holokauszt rettenetes évei óta"

- fogalmazott Regev, hozzátéve: a történtek drámai mértékben változtatták meg a helyzetet, ez már nem csak egy újabb forduló a Hamász és Izrael összecsapásaiban, hanem háború.

Izrael nem akarta ezt a háborút, a Hamász támadása meglepetésként érte, de Izrael megnyeri ezt a háborút, amely az általa szabott feltételekkel ér majd véget - mondta a miniszterelnök tanácsadója.

Regev szerint a Hamász az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet módszereihez hasonló módon támad, amikor túszokat fejez le, holttesteket éget és babakocsiban ülő gyerekeket lő agyon.

Arra a kérdésre, hogy Izrael ki tudja-e szabadítani élve a Hamász által Gázába hurcolt túszokat - akiknek száma becslések szerint meghaladja a 120-at -, Mark Regev azt mondta: jóllehet reménykedik ebben, de erre nincs garancia. Hozzátette ugyanakkor:

Izrael felkutatja és megbünteti mindazokat, akik a túszoknak fizikai sérelmet okoznak, "akkor is, ha ez egy évbe, tíz évbe vagy huszonöt évbe telik".

Arra a felvetésre, hogy hírek szerint Gázában már 2200 palesztin vesztette életét az izraeli csapásokban, Mark Regev azt mondta: ezt az adatot a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium tette közzé, és ez a tájékoztatás nem tesz különbséget a fegyveres és a civil áldozatok között.

(Kép: Izraeli Merkava harckocsik Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának térségében 2023. október 13-án. MTI/AP/Ariel Schalit)

Regev szerint Izrael célja nem a civil lakosság elleni hadviselés, hanem a Hamász katonai csapásmérő kapacitásának és politikai felépítményének megsemmisítése, az, hogy a konfliktus végén a Hamásznak ne legyen politikai és katonai ellenőrzése a Gázai övezet felett.

ENSZ: tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé

Az izraeli kitelepítési felszólítást követően tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé - közölte vasárnap az ENSZ.

Az ENSZ legutóbb csütörtök éjjel összesítette a múlt szombat óta az övezeten belül otthonukat elhagyók számát, amikor is mintegy 423 ezer belső menekültről számolt be a Gázai övezetben.

"Humanitárius partnerszervezeteink beszámolói szerint jelentősen nőtt az elmúlt 24 órában a belső menekültek száma, de nem ismert, hogy pontosan hányan lehetnek"

- tudatta a világszervezet humanitárius ügyekért felelős hivatala (OCHA).

Mint ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2300-at, a sebesülteké pedig a kilencezret.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátását, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről. Benjámin Netanjahu a Nemzeti Tábor elnökével szerdán bejelentette, hogy vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek Izraelben. Megállapodásuk szerint „háborús kabinet” alakult három taggal: a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke részvételével. A minap Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldi állampolgárok átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen. ENSZ-szakértők pedig a napokban Izrael és a Hamász bűntetteit is elítélték Gázában.

(Címlapkép: Izraeli katonák páncélozott járművekkel Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának közelében egy gyülekezési ponton 2023. október 14-én. MTI/EPA/Atef Szafadi)