Izrael éjszakai légicsapást hajtott végre Szudánban

Az egyelőre nem világos, hogy mi volt a légitámadás célpontja. Szudáni források arról számoltak be, hogy a megtámadott létesítmény Omdurmán város mellett volt, a szudáni főváros, Kartúm közvetlen közelében, a Nílus folyó másik oldalán.

Az el-Aravi el-Dzsadíd című lapnak nyilatkozó megbízható katonai forrás szerint a szudáni légvédelem tüzet nyitott a támadó gépekre.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy egy Omdurmán melletti katonai létesítmény felől hallatszottak a robbanások, és a házak beleremegtek a bombázásba. Izraeli hivatalos források nem kommentálták a légicsapás hírét.

Egy hónapja, április 6-án az al-Vatan című, Ománban megjelenő lapra hivatkozva több nemzetközi hírportál azt jelentette, hogy az izraeli légierő egy harci repülőgépe csapást mért akkor Líbia déli részén olyan fegyverraktárakra, ahol a Gázai övezetben hatalmon lévő palesztin szervezetnek, a szélsőséges Hamásznak szánt, Irán által Afrikában vásárolt fegyvereket tároltak.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerda reggel arra emlékeztetett, hogy izraeli katonai gépek a múltban már többször lecsaptak Szudánban. Az egyik alkalommal a külföldön megjelenő lapok a kartúmi el-Jármuk nevű fegyvergyár elleni akcióról számoltak be.

A Ynet szerint az utóbbi hónapokban Szudán és Irán kapcsolata megromlott, mert Kartúm a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióhoz közeledett a Jemenben harcoló húszi lázadók ellenében. Szudán kiutasította az iráni kulturális attasét és bezáratta az iráni kulturális központot, mert azzal vádolta Teheránt, hogy a szunnita afrikai ország "síizálására", az iszlám síita ágának ottani megerősítésére törekszik.