Netanjahu a Hamászról: Úgy fogjuk eltiporni, ahogy a világ eltiporta az Iszlám Államot

Netanjahu a Hamászról: Úgy fogjuk eltiporni, ahogy a világ eltiporta az Iszlám Államot

Az izraeli miniszterelnök szavai szerint az iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember. Közben már 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma a térségben.

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján szerda este. Ugyanakkor három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette a Hamász, miközben a szombati tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már csaknem 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig mintegy 1200.

"A Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogjuk eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot"

- szögezte le a kormányfő, azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át.

Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője úgy fogalmazott, hogy most eljött az összefogás ideje. "Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el" - hangoztatta Ganz. "Partnerségünk nem politikai; Izrael sorsát szolgálja" - tette hozzá.

Joáv Galant védelmi miniszter, a háborús kabinet harmadik tagja, a Gázai övezetet ellenőrző iszlamista terrorcsoport elleni hadviselés ötödik napjának végén ígéretet tett a Hamász felszámolására.

"El fogjuk törölni ezt a Hamász nevű dolgot" - mondta Galant szerda esti sajtótájékoztatójukon.

"A Hamászt - a Gázai Iszlám Államot - eltöröljük a Föld színéről. Nem fog tovább létezni. Nem lesz olyan helyzet, amikor izraeli gyerekeket gyilkolnak meg, és aztán majd mi, mindannyian folytatjuk életünk dolgait"

- tette hozzá.

"Láttuk a ragadozó állatokat. Láttuk a barbárokat, akikkel szembenézünk. Kegyetlen ellenséget láttunk" - mondta Netanjahu. "Rosszabb ellenség, mint az Iszlám Állam. Láttunk fiúkat és lányokat megkötözve, fejbe lőve. Férfiakat és nőket elevenen elégetve. Fiatal nőket erőszakoltak meg és mészároltak le. Katonákat lefejeztek. Az egyik helyen gumiabroncsokat gyújtottak fel körülöttük, és élve elégették őket" - rögzítette.

"Most teljes erővel harcolunk minden fronton; támadásba lendültünk"

- hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök.

"A zsidó nemzet egységes, és ma a vezetése is egységes" - mondta Netanjahu Galant és Ganz mellett a televízióban. "Félreteszünk minden egyéb szempontot, mert nemzetünk sorsa forog kockán. Együtt fogunk dolgozni, vállvetve, Izrael polgárai nevében Izraelért" - ígérte.

Az öt napja bejelentett háború jelenlegi meghirdetett célja a Hamász katonai képességeinek megsemmisítése. A háromfős, Netanjahuból, Ganzból és Galantból álló hadikabinetnek felhatalmazása van a katonai küldetés kiterjesztésére is. A Ganz és Netanjahu között szerdán aláírt megállapodás alapján a háborús kabinet dönthet úgy, hogy "szükség szerint frissíti a konfliktus katonai és stratégiai céljait" a szélesebb biztonsági kabinet jóváhagyásával.

A szélesebb biztonsági kabinetnek tagja Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrics, aki a védelmi minisztériumon belül tárcát kapott a ciszjordániai ügyek kezelésére.

Túszok elengedését jelentette be a Hamász, Gázában egyre több a halott és a menekülő

"Egy izraeli telepes nő és két gyereke kiszabadult, miután a korábbi összecsapások során fogságba estek" - közölte a Hamász fegyveres szárnya. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a túszok kiszabadulását. Az Al-Aksza palesztin televíziócsatorna által bemutatott felvételen egy kék blúzos nő látható, amint két gyerekkel, a Hamász három fegyveresének kíséretében elhagy egy szögesdróttal körbekerített területet.

A gázai egészségügyi minisztérium közben arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1200-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) csütörtök hajnalban azt tudatta, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, melyben több mint 1200 ember halt meg, mintegy háromezren megsérültek, és a fegyveresek feltételezhetően nagyjából 150 embert raboltak el és ejtettek túszul. Korábban a Hamász terrorszervezet vezetője kijelentette, nem tárgyal a túszokról a háború végéig.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 22-én. MTI/EPA/Justin Lane)