ENSZ-szakértők Izrael és a Hamász bűntetteit is elítélték Gázában

ENSZ-szakértők Izrael és a Hamász bűntetteit is elítélték Gázában

A szervezet független szakértői kiemelték, ezek a cselekmények nemzetközi bűncselekmények, amelyek felelőseit sürgősen el kell számoltatni.

Független ENSZ-szakértők tucatjai csütörtökön elítélték a Hamász által Izraelben elkövetett "szörnyű bűnöket", és egyúttal "kollektív büntetésnek" nevezték a zsidó állam gázai válaszlépéseit a Gázai övezetben - írja az MTI.

"Sem a Hamász, sem az izraeli erők által elkövetett, válogatás nélkül ártatlan civilek ellen irányuló erőszakot nem lehet igazolni. Ezt a nemzetközi jog abszolúte tiltja, és háborús bűncselekménynek minősül"

- írták az ENSZ által megbízott, de nem a szervezet nevében nyilatkozó emberi jogi szakemberek. Nemrég már az ENSZ is a nemzetközi jog betartására intett a térségbeli mészárlásokkal összefüggésben.

"Határozottan elítéljük a Hamász által elkövetett szörnyű bűnöket, az ártatlan civilek, köztük idősek és gyermekek szándékos és széles körű megölését és túszul ejtését" - fogalmaztak a szakértők csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban.

"Ezek a cselekmények a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, egyben nemzetközi bűncselekmények, amelyek felelőseit sürgősen el kell számoltatni"

- hangsúlyozták.

A Hamász mintegy 150 túszt is ejtett, akiket valószínűleg a Gázai övezetben tartanak fogva, amit a szakértők szintén elítéltek. "A túszejtés az ellenségeskedések keretében háborús bűncselekménynek minősül", és a "Hamász által elfogott civileket azonnal szabadon kell engedni".

"Határozottan elítéljük továbbá Izrael válogatás nélküli katonai támadásait a Gázai övezet már így is kimerült palesztin lakossága ellen, amely több mint 2,3 millió embert számlál, akiknek közel fele gyermek" - folytatták. Úgy fogalmaztak, hogy ezek a civilek "16 éve élnek illegális blokád alatt, és már öt nagy brutális háborút éltek át", ami "kollektív büntetésnek" minősül.

Az ENSZ szakértői bírálták Izraelt, amiért megakadályozza, hogy a Gázai övezetbe eljussanak az alapvető szükségletek, például a víz, az áram, a gyógyszerek és az élelmiszerek.

"Az ilyen intézkedések súlyos humanitárius válságot idéznének elő Gázában, ahol a lakosságot most elkerülhetetlenül fenyegeti az éhínség. A szándékos éheztetés emberiesség elleni bűncselekmény"

- hangsúlyozták.

Ismert, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol már mintegy 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000, és további körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1200-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

Mint megírtuk, az izraeli-palesztin háború fellángolása után Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Beni Ganzzal, a Nemzeti Tábor elnökével szerdán bejelentette, hogy vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek Izraelben. Megállapodásuk szerint „háborús kabinet” alakult három taggal: a kormányfő, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke részvételével. A miniszterelnök pedig kijelentette, a Hamászt úgy fogják eltiporni, ahogy a világ eltiporta az Iszlám Államot, és Netanjahu szavai szerint az iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember.

(Címlapkép: Áldozatokat keresnek a romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet nyugati részén fekvő Sati menekülttáborban 2023. október 12-én. MTI/AP/Fatima Sbair)