Jakab Péter fejében meg sem fordult, hogy visszalépjen a miniszterelnök-jelöltségtől

Jakab Péter fejében meg sem fordult, hogy visszalépjen a miniszterelnök-jelöltségtől

Budapest területén nagyjából húsz sátorral, a hat ellenzéki párt részvételével június 4-én elindult a Diákváros és a Fudan Egyetem projektekkel kapcsolatos konzultáció. Miután Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje taktikát váltott és Kövér László külsejét dicsérve hétfőn hosszú időt követően végigmondhatta a napirend előtti felszólalását, a parlamentből az Oktogonra indult, hogy a választókat kérdezze problémáikról. A tér felé tartó séta közben a párt elnökét kérdeztük többek között arról, hogy a médiában felröppent hír, miszerint Karácsony Gergely javára visszalépne a jelöltségtől igaznak bizonyulhat-e.  

Ezt a leghatározottabban szeretném cáfolni

- vágta rá a miniszterelnök-jelölt, majd kifejtette, hogy aki ebben a minősítésben előválasztáson indul, az nem azért teszi, hogy a későbbiekben más javára visszalépjen, hiszen a célja, megnyerni az előválasztást és ami ennél sokkal nagyobb feladat, hogy legyőzze Orbán Viktort, ezáltal pedig elhozza a szabadságot és a jólétet ennek az országnak. Ehhez nem árt, ha olyan politikus nyeri meg az előválasztást, aki nem volt részese a 2010 előtti világnak. Ha megújulást akarunk, akkor új arcra van szükség - tette hozzá Jakab.

A visszalépés gondolata a párt elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni. Szerinte ezt a mondatát sokan félreértették a sajtóban. Kitért rá, hogy a kutatások valóban azt mutatják, hogy ő vidéken erős, míg a főpolgármester Budapesten.

Amikor arról beszélünk, hogy kiegészítjük egymást, akkor azt úgy kell érteni, hogy Karácsony Gergely maradjon továbbra is főpolgármester, hiszen jól csinálja, én pedig a választók bizalmának elnyerésével Magyarország miniszterelnökeként szolgáljam őket.

Jakab úgy látja ennek megvalósulásához nemcsak a vidéki, de a fővárosi szavazókra is szükség van. Utóbbiakat egy főpolgármester tudja becsatornázni a kormányváltó erők felé - tette hozzá. A Fudan egyetem és a Diákváros kapcsán elmondta, szeretnék elérni, hogy az 500 milliárd forintot, amit egy kínai egyetemre szeretne a kormány elkölteni, inkább a megélhetési válság csökkentésére költsék. Mindezt Budapest mellett a vidék Magyarországán, ahol a bérszínvonal a fővárosi szinttől messze elmarad. 

Ha Magyarország olyan gazdag, hogy van 500 milliárd a Fudan egyetemre, akkor azt gondolom ez a pénz jobb helyen lenne a magyar emberek pénztárcájában.