Jakab az előválasztásról: "Az ellenzéki szavazókból halászni viszonylag könnyű mesterség"

Jakab az előválasztásról: "Az ellenzéki szavazókból halászni viszonylag könnyű mesterség"

Jakab Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol főként az előválasztásról és az abból levont tanulságokról, illetve a Parlament hétfői ülésén lezajlottakról beszélt.

Először arra a kérdésre, miért kereste meg Kövér László házelnököt a fideszes Simonka György hétfői parlamenti állapotával kapcsolatban, úgy felelt:

"Ha én a fideszes ficsúrokat ficsúrnak nevezem, akkor az tízmillió forintot ér. Szeretném tudni, mit ér az, ha valaki első ránézésre illuminált állapotban fáradt be a munkahelyére dolgozni, ahol fontos döntéseket kellene hozni, amihez tiszta tudatállapot kell: és Simonka nem biztos, hogy a tiszta tudatállapot jeleit mutatta."

Azon felvetésre, hogy az eset utólagos kivizsgálását hogyan tudná Kövér kivitelezni, Jakab úgy válaszolt:

Lehet, hogy be kellene vezetni a képviselők szondáztatását.

Azt is hangsúlyozta, "egyetlen olyan melósról sem tud, aki részegen bemehetne a munkahelyére". Szerinte amennyiben ez így történt, a jövőben ne fordulhasson elő ilyen a Parlamentben sem.

Az Orbán Viktorral való parlamenti csörtéje kapcsán felmerült a Jobbik ereje az ellenzéki térfélen, amire Jakab úgy reagált:

Lehet, hogy 2018-ban, amikor még Vona Gábor volt a Jobbik elnöke, mi voltunk a legerősebb ellenzéki párt, aztán mit tett vele az ország, kétharmadot szerzett a Fidesz.

Jakab-Orbán-csörte: megint megválaszolatlan maradt, meg lehet-e élni havi 133 ezerből

Az azonnali kérdések és válaszok órájában kérdezte Jakab Péter a Parlament mai, hétfői ülésén Orbán Viktort. A Jobbik elnöke felszólalása elején úgy fogalmazott, olvasta a hírekben, hogy a miniszterelnöknek van egy újabb szenvedélye, és "mit ad Isten, ez is piszok drága" - mondta Jakab, hozzáfűzve: "a foci meg a kisvonat után itt van nekünk a bélyeggyűjtés" - hangsúlyozta a Jobbik-elnök, aki úgy látja, a kormány 42 milliárdos bélyegvásárlása kapcsán szerinte felmerül, lesz-e hozzá boríték is, vagy az már zsebben van.

Ezen felül Jakab Péter azt gondolja, nem egyedüli pártként a Jobbik a megoldás, hanem az összefogás.

Nem egymást kell legyőznünk, hanem egy rezsimet

- nyomatékosította.

Szerinte a lényeg, hogy most 29 választókörzetben jobbikos jelölteknek sikerült győzniük az előválasztáson. Ezek pedig szavai szerint "piszok nehéz körzetek", de itt fog eldőlni jövőre a kormányváltás.

Előválasztási konklúziók

Jakab nem kudarcként fogja fel a személyes előválasztási eredményét, és leszögezte, egy elemző hónapokkal ezelőtt azt mondta neki, hogy 

"az előválasztás egy nagyvárosi műfaj, mondjuk úgy, egy balliberális játszótér, ahol nem ti vagytok az esélyesek, de mégis be kell szállni ebbe a küzdelembe."

Így nem érte felkészületlenül, hogy reprezentativitás szempontjából a végén torz eredmény születhetett. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a második legtöbb körzetet a Jobbiknak adták a választók.

A pártja által megnyert 29 csatatérkörzet kapcsán megerősítette, az azokban való győzelem 2022-ben valóban kemény munkát igényel szerinte is, de úgy látja, csak a Jobbik tud győzni ezekben.

Érvelésében kitért arra is, inkább a Jobbik képviselőjelöltjeire koncentrált, kevésbé a saját miniszterelnök-jelölti kampányára.

A pártelnök emlékeztetett, csupán három budapesti körzet volt, ahol jobbikos jelölt mérettette meg magát, azaz inkább a vidéki választókerületekre fókuszáltak, és a nehezebb, jellemzően fideszes körzetekre fordítottak nagyobb figyelmet.

"Az ellenzéki szavazókból halászni viszonylag könnyű mesterség"

- fűzte hozzá a Jobbik vezetője.

A miskolci előválasztási eredményt, ahol második lett, Jakab úgy kommentálta, hogy az a biztos, befutó körzetek között szerepel.

Jakab Péter hangsúlyozta,

nem az "ellenzéki tortából" akartak minél nagyobb szeletet kihasítani, hanem az volt a cél, hogy növelje ennek a tortának a méretét.

Meglátása szerint végig kellett járni ezeket a nehezebben nyerhető, aprófalvas körzeteket is. Úgy véli, valószínűleg egy jelentősebb áldozatot hozott ezzel a vállalásával.

Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy levonta a tanulságot, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kormányzóképességre kampány idején. A Jobbik elnöke ezt hibának tartja, amin valóban javítani kell. Mint fogalmazott: azt a választók elhitték, hogy ő

"hadrendbe tudja állítani az országot" Orbánnal szemben, a kormányzóképességét nem.

A továbbiakkal kapcsolatban Jakab elmondta,

bízik benne, a közös szakmai program az év végére elnyeri majd végleges formáját.

Azt illetően, miért nem kért bizalmi szavazást maga ellen, Jakab úgy válaszolt, személyével szemben nincs bizalmatlanság, teljes egység van a párton belül. Emellett kiemelte, a vezetése alatt 6-ról 15 százalékra nőtt a Jobbik támogatottsága. Mindamellett megjegyezte, szerinte a közvélemény-kutatásokkal kevesebbet kell foglalkozni, s többet az ország folyamatos járásával.

Márki-Zay Péter támogatását az előválasztási kampány során az ellenzéki pártelnök szerint a szavazókra kellett bízni, ő maga véletlenül sem akarta őket befolyásolni. Mint fogalmazott:

A választói akaratra kívánta ezt a döntést bízni.

Jakab felidézte, az erőforrások koncentrálására is figyelni kellett, magyarázata alapján ezért nem volt minden választókerületben több ellenzéki jelölt, hanem csak egy. Emellett az ellenzék szerényebb forrásokkal bír, szemben a Fidesszel, amely jelentősebb büdzsével rendelkezik.

Minden egyes párttal kötött megállapodást a Jobbik 

- reagált a felhozott, a Jobbik és a DK közt sejtett paktum kérdésére.

Arra pedig, hogy a párt listavezetője Jakab lesz-e, még nem válaszolt, ezt a program előzi meg.

Végül pedig a CSOK 2017-ben történt felvételét illetően azt mondta, akkoriban tanári fizetésből élt, továbbá:

"Ennél a tolvaj kormánynál egyetlen forintot sem hagyunk ott!"