Javában gyászolják Castrót

A fából készült, négyszögletes urnát a fegyveres erők minisztériumának dísztermében állították ki, s az urna mellett a hatalmat beteg bátyjától 2006-ban átvevő Raúl Castro elnök is "őrséget állt" az ország legmagasabb rangú vezetőivel, köztük Miguel Díaz-Canellel, az államtanács első alelnökével együtt - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A fehér és vörös virágokkal körbevett urna mögött Fidel Castro teljes alakos fotóját helyezték el, ugyanazt, amely előtt kubaiak tízezrei vonultak el hétfőn a havannai Forradalom terén álló José Marti emlékmű épületében.

Bátyjának halálát bejelentve Raúl Castro péntek este már említést tett arról, Fidel holttestét másnap elhamvasztják, ennek megtörténtéről azonban hivatalosan nem adtak hírt.

A Forradalom terén kedd délelőtt még néhány órán át folytatódik a kubaiak ezreinek tiszteletadása, majd a búcsúztatás központi eseményeként ugyanott este 7 órakor az elhunyt tiszteletére nagygyűlést tartanak, ahová a külügyminisztérium közlése szerint legalább 25 külföldi vezetőt várnak - köztük Nicolás Maduro venezuelai és Evo Morales bolíviai elnököt, valamint Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt. A rendezvényen Oroszország is képviselteti majd magát.

A Castro hamvait tartalmazó urnát a nagygyűlés után egy négynapos gyászmenet keretében, különböző városokat és településeket érintve a Havannától 900 kilométerre keletre található Santiago de Cubába viszik, ahol a kubai forradalom kezdődött.

Vasárnap itt, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra Castrót a kormány által meghirdetett 9 napos nemzeti gyász lezárásaként.