Javuló közbiztonság, új munkahelyek, visszatérő fiatalok - így fejlődik Tuzsér

A településen az utóbbi időben szép eredményeket sikerült elérni több területen is, ezekről beszélgettünk most a polgármesterrel.

- Programjában kiemelt figyelmet szentelt a közbiztonság javítására. Legutóbb 2014 őszén beszéltünk, akkoriban adtak át egy 24 kamerából álló rendszert, de további lépéseket is terveztek. Milyen eredményeket sikerült elérni azóta? Hogy alakult a bűncselekmények száma?

- Jelenleg egy 27 kamerából álló térfigyelő rendszerünk van. Ezen rendszeren kívül a település több közintézményén belül és kívül is elhelyeztünk kamerákat. A közbiztonság javítása érdekében két fegyverrel és kényszerítőeszközzel felszerelt mezőőrt is foglalkoztatunk. További jó hír, hogy sikeres pályázat eredményeként már ősszel szolgálatba állt a polgárőrség új gépjárműve. Három évvel ezelőtt a község nagyon rossz bűnügyi mutatókkal rendelkezett a járás 11 települése között. Jórészt a kamerarendszernek köszönhetően nagymértékben javult a közbiztonság. Az éves közbiztonsági beszámoló szerint a tulajdon elleni, illetve magántulajdon elleni szabálysértések és bűncselekmények száma jelentős mértékben csökkent. Vannak olyan bűnügyi statisztikák, melyek elemzésekor 70%-os javulás tapasztalható.

- Az önellátás fontosságát is többször hangsúlyozta. Hogy állnak ezen a téren?

- Elmondhatom, hogy önellátóbb lett a település, hiszen mintegy 900 négyzetméterrel sikerült tovább bővíteni fóliakertészetünket. Hét fóliasátorban termeltünk zöldséget és konyhanövényeket.

Elsősorban a közétkeztetést biztosító konyhán lett felhasználva és tartósítva a megtermelt mennyiség, de jutott belőle a nyári gyermektáborok lakóinak és a szociálisan rászorulóknak is. Az önellátás megteremtése felé további lépésként újabb 2 hektár földet vásároltunk. Az elmúlt évben először - nem a START mintaprogram keretében - uborkatermesztéssel is foglalkoztunk. Az itt megtermelt mennyiséget a 2014-ben átadott savanyító üzemben értékesítettük. Nagyon fontos, hogy a helyben megtermelt alapanyagot így helyben tudjuk értékesíteni.


- Ha már szóba került a savanyító üzem: bő egy éve még csak az építéséről lehetett hallani, de azt nyilatkozta, további beruházásokról is tárgyalnak. Sikerrel jártak? Mennyire nehéz egy ilyen méretű településen munkahelyeket teremteni?

- A savanyító üzemben az idén már elindult a munka, örülünk, hogy Tuzsért választották céljaik megvalósítására. Amikor teljes kapacitással működik az üzem, 30-40 embernek is munkát adhat, köztük sok Tuzsérinak. A további beruházásokkal kapcsolatban nincs előrelépés, de a „szálak” még mindig aktívak. Remélem, a következő évben már előrelépésről tudok beszámolni. Munkahelyet teremteni - az ország bármely pontjáról, vagy bármilyen méretű településéről beszélünk - nehéz feladat, de ha megvalósul, ez mindenütt siker.

Ha ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi-keleti csücskében valósul meg, még nagyobb siker.

Mégsem panaszkodom Tuzsér esetében, hiszen a település kedvező földrajzi fekvése, a Tisza folyó, a 4. számú főút, és a 100. számú vasúti fővonal közelségének köszönhetően sok cég és vállalkozás települt ide.

- Sarkalatos pont a fiatalok településen tartása, korábban bevezették, hogy a Tuzséron letelepedő, házat vásárló és munkahellyel rendelkező fiatal pároknak 500 ezer forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást biztosítanak. Hányan éltek a lehetőséggel?  

- Érdeklődők szép számmal vannak. Igazából az elmúlt három hónapban aktivizálták magukat a fiatalok, mintegy tucatnyian érdeklődtek a feltételekről. December hónapban két kérelem érkezett be, mindkét pár megkapta a támogatást. Ha hozzávesszük, hogy az egyik fiatal házaspár ráadásul városból költözik vissza a szülőfalujába, akkor ez már önmagában siker. Ne felejtsük, itt egy 3500 fős településről beszélünk, ahol minden fiatalért harcolni kell. A fiatalok helyben tartásával egyébként már a legkisebbeknél próbálkozunk. Több mint három éve ingyenes étkezést biztosítunk a közoktatási intézményeinkben, beiskolázási támogatást kapnak a családok, az óvodában az elmúlt év szeptembertől pedig már angolt tanulhatnak a gyermekek.

- Fontosnak tartotta a falusi turizmus fellendítését is, ami nyilván nem megy egyik napról a másikra. Hogy állnak ezen a téren?

- A település életét talán leginkább befolyásoló fejlesztés eredményeként végre igényes szálláshely került kialakításra a Lónyay Kastély déli szárnyépületében, ahol jelenleg 30 főt tudunk befogadni, de folyamatban van további 5 szobának a kialakítása is, már nem pályázati támogatásból, hanem önerőből. Az idén nyáron 4 gyermektábor lakói is igénybe vették az új szálláshelyeket, de felnőttek is akadtak szép számmal. Az érintetlen szépségű Tisza értékeivel ismerkedő vendégek számára is szolgáltatást nyújthatunk, új, 10 férőhelyes üdülőnkben, amelyet az önkormányzat egy korábbi vállalati üdülő felújításával és berendezésével alakított ki.

Tuzsér településen nemcsak az önkormányzat által valósultak meg turisztikai fejlesztések. Az elmúlt nyáron a Tuzséri Pálinkamanufaktúra telephelyén, a korábbi kóstolóház mellé szálláshelyeket alakítottak ki a tulajdonosok. Itt 5 többszemélyes faház, valamint szauna és dézsás fürdő is szolgálja a turisták pihenését. A többszörös világbajnok tuzséri pálinka is fontos láncszeme lehet a falusi turizmus fellendítésének. Azt gondolom, jelentős előrelépések történtek tehát ezen a téren is. A közeljövőben az a feladatunk, hogy a turisztikai látnivalók láncszemeit - amiből van bőven - összekapcsoljuk, és többnapos programot kínáljunk az idelátogatóknak.

- Hogy érzi, 2013-as regnálása óta változott a közhangulat a településen?

- Ha arra irányul a kérdése, hogy a lakosság több mint 40%-át kitevő cigány kisebbség elfogadta-e a jobbikos polgármestert, akkor azt mondom, igen.

A hangulat nyugodt a településen, a 2014-ben megválasztott Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjaival napi kapcsolatban vagyunk, és jól együtt tudunk dolgozni.

- Hogyan tovább, mik a tervei 2016-ban és hosszú távon?

- Jó hír, hogy sikeresen vettünk részt az adósságkonszolidációban részt nem vett települések számára kiírt pályázatban. Ennek eredményeként a lakosságszámnak megfelelően 112 millió forintos támogatást nyert a község.  A pályázatnak köszönhetően tavasszal megújul az egészségház, a ravatalozó, a Lónyay kastély 2 kapuépülete, illetve több kilométer út és járda felújítása is megtörténik. Egyes munkák már decemberben elkezdődtek. Számítunk arra, hogy mielőbb megjelennek az Európai Uniós források is, hiszen szükség lenne további utak felújítására és a köznevelési tevékenységet végző épületeink kibővítésére, energetikai tényezőinek javítására is. Végezetül, de nem utolsó sorban feltétlen szükségét látjuk annak, hogy a magyar állam kizárólagos tulajdonát képező Lónyay Kastély főépületét a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ végre a jó gazda gondosságával kezelje, az épület állagmegóvásáról, állapotának javításáról és méltó funkciója megtalálásáról gondoskodjon.