Jelentjük, a kormány letette a fegyvert

Mindenki örülhet: 79 milliárdos adócsökkentés jön jövőre. A bankoknak.

Mondanánk, hogy a nemzetközi nagytőke és bankok elleni szabadságharc világosi fegyverletétele előtt állunk, de félő, hogy még lesz ebből Muhi és Mohács is, így inkább nem is folytatjuk az értelmetlen történelmi analógiák keresését.
    
Jövőre még az eddig tervezettnél is nagyobb bankadó-csökkentés jön Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslata alapján - írja a Portfolio.hu. Minden egyes bank legalább 55%-os bankadócsökkentést kap jövőre, és még nagyobbat utána.

Nem bünteti a bankokat a kormány a gyenge vállalati hitelezés miatt, legalábbis a bankadón keresztül biztosan nem - derült ki Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatából.

A mérlegfőösszeg, vagyis nagyjából az adóalap 2009 óta bekövetkezett csökkenése alapján az MKB, a CIB és az Erste kapná a legnagyobb bankadó-csökkenést a nagybankok közül, ugyanakkor még egy nagyon fontos változást is életbe léptet a kormány. Nevezetesen az eddig ismert adókedvezmények helyébe felső korlát lép.

A hitelintézetek különadója 2016-ban ugyanis nem haladhatja meg az idei bankadójuk 45%-át, 2017-2018-ban pedig a jövő évi bankadójuk összegét. Ez a korlát még nagyobb bankadó-csökkenést jelent, mint amiről eddig szó volt, ugyanis a jövő évi 45%-os korlát a nyolc nagybankból becslésünk szerint öt nagybank esetében is effektív - írja a szaklap.

Az UniCredit, az OTP, a Budapest Bank, a Raiffeisen és a K&H bankadója tehát (bizonyos korrekciós tételeket figyelembe nem véve) a mostani szint közel 45%-ára, a többiek esetében pedig még alacsonyabb szintre csökkenhet. Az OTP bankadója a Portfolio becslése szerint 35 milliárd forintról 16 milliárd forint közelébe zuhanhat.

A fentiek következtében bankadóból jövőre a kormány az idei 144 milliárd forint helyett legfeljebb 65 milliárd forintra számíthat, más olvasatban: 79 milliárd forint adóról lemond. Ezt követően még nagyobb csökkenés jöhet, ugyanis 2017-2018-ban már a hitelezéshez kötött felső korlátot alkalmaz a kormány a kulcs csökkentésén túl, így a 2015-ös szinthez képest legfeljebb 30%-nyi bankadót fizetnek 2017-ben és 2018-ban.

Így talán meg van rá az újabb esély, hogy a nagyonfüggetlen, nagyonobjektív hitelminősítők végre kieszedjenek minket a bóvliból.