Gyászhangulat az energiapolitikában

A Jobbik szerint reális célokat megfogalmazó energiapolitikát csak a nemzeti párt képvisel.

Ahogy korábban mi is idéztük Illés Zoltán mondatait, Kepli is kiemelte, hogy „a második kétharmad nagy lehetőség lehetett volna a viszonyok konszolidálására, de most inkább úgy látszik, hogy bele fog fulladni a hozzáértés hiányába, a tények figyelmen kívül hagyásába és a mérhetetlen mohóságba”.

Kései gondolatok

Az ellenzéki politikus megkésettnek nevezte Illés Zoltán kritikai megjegyzéseit, emlékeztetve, hogy a hazai környezetvédelem ellehetetlenülése nem a napokban kezdődött el, és mégcsak nem is a napelemekre kirótt termékdíjjal, hanem amikor a „zöld ügyeket” - amibe beletartozik a környezet- és klímavédelem, az energetika és a vízügy - különböző minisztériumokba, államtitkárságokba szórták szét.

Kepli szerint akkor lenne hiteles Illés Zoltán, ha már korábban is hallatta volna a hangját az eddig tapasztalt kormányzati intézkedések kapcsán. Most csak azért tud ilyen „szép gyászbeszédet mondani a magyar környezetvédelem oltára felett, mert az elhunyt egyik közeli ismerőseként asszisztált annak elmúlásához” - reagált Illés szavaira.

A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa azt ugyanakkor elismerte, hogy jogosnak találja Illés Zoltán kormánykritikáját.

Szakmaiatlanul, önérdekből

Kitért a közbeszédet tematizáló napelemekre kivetett termékdíjra is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Jobbik szerint el kell törölni ezt a sarcot, sőt a megújuló energiát termelő készülékek áfáját 5 százalékra kellene lecsökkenteni ahhoz, hogy hazánk lépéseket tegyen az energiaimporttól való függetlenedésre.

A napelemekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jelenlegi 10 éves megtérülési idő és a 30 éves élettartam, olyan hosszú időszak, ami nem teszi lehetővé azt, hogy ez a technológia a széles társadalom számára is elérhetővé váljon, míg a kormány által kivetett termékdíj csak tovább ront ezen a helyzeten.

(Fotó:  Béli Balázs / alfahir.hu)

Kérdésünkre felvázolta a hazai politikában érzékelhető energiapolitikai irányzatokat is. Szerinte háromféle útvonalon közelítik meg az egyes pártok ezt a témát.

A Fidesz kizárólag az atomenergiát pártolja, valószínűsíthetően üzleti érdek miatt – fejtette ki Kepli. Szerinte ezért támadja a kormánypárt olyan vehemensen a megújuló energiaforrásokat, és pont a már említett szakmaiatlanság miatt – példaként a Miniszterelnökséghez került a paksi bővítés programját hozta fel - következtethetünk korrupciós gyakorlatra is.

A Jobbik szerint ugyanolyan hibás a baloldal és az LMP megközelítése is, amely zsigerből elutasítja a nukleáris energia felhasználását, és csak a megújulókban bízik. Kepli elismerte, hogy létezik egyfajta társadalmi ellenállás az atomenergiával szemben, de pusztán politikai érdekből meglovagolni ezt a hullámot ugyanolyan felelőtlenség, mint a Fidesz szakmai szempontokat nélkülöző politizálása.

Egy gazdag ország

Reálisan megvalósítható programok, célkitűzések egyedül a Jobbik energiapolitikájában szerepelnek – fűzte hozzá a politikus.

A nemzeti párt már a kezdetektől támogatta mind a megújuló, mind pedig az atomenergiát, az álláspontjuk szerint pusztán e két komponens összehangolásával lehet biztosítani hosszú távon is a magyar energiaellátást, illetve az importtól való függetlenedést. Ehhez pedig nem elég csupán a napenergiát kihasználni, de ugyanolyan fontos a szél-, a víz- és a geotermikus energia is, amelyekkel hazánk gazdagon ellátott – tette hozzá Kepli Lajos.

Összegzésképpen arra figyelmeztettet, hogy reálisan kell gondolkodni erről, és nem szabad pusztán politikai haszonszerzésre felhasználni ezt a témát.

Labirintusban

Be kell vallanunk, hogy valóban szövevényes az Orbán kormány környezetvédelmi politikáját jellemző útvesztő.

A napelemek termékdíjával kapcsolatban kerestük telefonon Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárát. Tőle megtudtuk, hogy a termékdíjjal kapcsolatos kérdéseinkkel V. Németh Zsolthoz, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárához forduljunk, mint elmondta az NFM is az FM-hez irányítja a különböző észrevételeket, és az FM-ben készültek a termékdíjjal kapcsolatos háttértanulmányok is.

Szabó Zsolt szerint neki ugyanakkor nem tiszte a véleménynyilvánítás a „napsugáradóval” kapcsolatban, azt viszont kérdésünkre elárulta, hogy az idén – hosszú kihagyás után – kiírnak pályázatokat a megújuló energiaforrások kiépítésére.

A földművelésügyi tárca illetékes államtitkárságát viszont még nem sikerült elérnünk, tartunk tőle, hogy a bürokratikus útvesztőben nehéz lesz megtalálni a helyes irányt.