Üdvözli a Jobbik Novák és Varga lemondását, a párt elsőként adta be a közvetlen elnökválasztásra vonatkozó javaslatát

Üdvözli a Jobbik Novák és Varga lemondását, a párt elsőként adta be a közvetlen elnökválasztásra vonatkozó javaslatát

Gyöngyösi Márton pártelnök és Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője is reagált Novák és Varga mai lemondására. A konzervatív párt elsőként nyújtotta be az Országgyűlésnek azt az alaptörvény módosítást, amely lehetővé tenné azt, hogy közvetlenül válasszák meg a magyar emberek a köztársasági elnököt. Most ismét beadták.

Elég volt abból, hogy a Fidesz elnöke, Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe - írja közleményében a Jobbik-Konzervatívok Novák Katalin és Varga Judit szombati lemondására reagálva.

Követeljük, hogy köztársaságielnök-jelöltek közvetlenül mérettessék meg magukat. Bízunk benne, hogy Orbán ugyanolyan rekordsebességgel jelenti be az Alaptörvény-módosítást ebben a kérdésben is, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt Novák Katalin segítségére sietett, mindhiába

- fogalmaznak.

Mint írják: A politikai felelősség nyilvánvalóan mindkettejük főnökét, Orbán Viktort terheli.

Hisszük, hogy a köztársasági elnök egyik legfontosabb feladata, hogy személyével megtestesítse a nemzet egységét, és sehogy máshogy nem tudja hitelesen képviselni a nemzetet, mint azáltal, hogy a nemzet tagjai közvetlenül választják! - fogalmaznak.

"Éppen ezért a mai napon ismét, immáron sokadjára, benyújtottuk a köztársasági elnök közvetlen választására irányuló Alaptörvény-módosításunkat"

- olvasható a konzervatív párt közleményében.

Gyöngyösi: Mind a ketten egy hét késlekedéssel hozták a kötelezőt és megtették azt, amit már ezelőtt meg kellett volna tenniük

A Jobbik-Konzervatívok elnöke is reagált a Facebook oldalán közzétett videóban Novák és Varga mai lemondására.

Ez egy olyan botrány, amit Magyarországon még nemigen láthattunk. Ugyanis én ellenzéki pártelnökként azért érzem magam különösen átverve a Fidesz által, mert a Jobbik-Konzervatívok volt az egyetlen olyan ellenzéki párt, amely a parlamentben támogatta a Fidesz gyermekvédelmi törvényét, amelyben a pedofilokkal szembeni erős és határozott fellépést ígért.

Kiderült viszont, hogy a Fidesz nem megvédi a pedofil bűncselekményektől a magyar gyermekeket, hanem segédkezik abban, hogy pedofil bűncselekményekért abban bűnrészesként részt vállaló embereknek elnöki kegyelem járjon

- fogalmazott.

Örülünk annak, üdvözöljük azt, hogy Novák Katalin egy hét késlekedéssel bár, de észlelte azt, hogy tarthatatlanná vált a helyzete és lemondott az államfői pozíciójáról, ugyanígy üdvözöljük azt, hogy Varga Judit is lemondott - mondta.

Úgy látja azonban, hogy ez még mindig nem elég, hiszen világos, hogy a Fidesz rendszerében semmi sem véletlen, és itt a felelősség nem Novák Kataliné és nem Varga Judité.

Természetesen az övéké is, de tudjuk azt, hogy 13. éve minden döntés a miniszterelnök asztalán születik meg. Egy ilyen döntésnek, egy normális civilizált országban egy kormányválság, az egész kormánynak a lemondása lenne a következménye. Itt lenne az ideje annak, hogy Orbán Viktor is elgondolkodjon azon, hogy ki a valódi felelőse ennek az óriási mértékű botránynak.

Gyöngyösi elmondta, a Jobbik-Konzervatívok megtette az első lépést, hogy helyrehozzák azt a hibát, amit hosszú-hosszú évek óta Magyarországon rendre elkövet a hatalom.

Néhány perccel ezelőtt benyújtottuk az Országgyűlésnek azt az alaptörvény módosítást, amely lehetővé tenné azt, hogy közvetlenül válasszák meg a magyar emberek a köztársasági elnököt. Ehhez a magyar embereknek joguk van, hiszen a köztársasági elnök személyében szimbolizálja a nemzet egységét, és az államfő minden magyarnak az államfője kell, hogy legyen, nem csak a hatalomé, nem csak egyetlen egy kormányé, vagy egy kormánypárti képviselőké, a Jobbik konzervatívok nem véletlenül jelölte Róna Pétert a közös ellenzéki államfő jelölti pozíciójára 2022-ben - mondta.

Lukács László György: Novák Katalin és a Varga Judit lemondása elkerülhetetlen volt

Dr. Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője szerint Novák Katalin és a Varga Judit lemondása elkerülhetetlen volt:

Az a közéleti válság, ami idáig vezetett, egyenes következménye annak, ahogy ezt a rendszert a Fidesz felépítette. Bár Novák Katalin is felelős, de a valódi felelőse ennek a botrányos helyzetnek maga a miniszterelnök.

Szerinte ez az eset is megmutatta, hogy nem helyes az a gyakorlat, hogy a köztársasági elnököt nem közvetlenül a magyar emberek, hanem a parlamenti többség választja. Az embereknek kellene megmondani, hogy ki az alkalmas arra, hogy az egész nemzetet képviselje. A Jobbik-Konzervatívok az elmúlt órákban benyújtotta azt a javaslatát, amelynek értelmében a következő köztársasági elnököt már közvetlenül az emberek választhatnák meg.

„Arra kérjük a többi ellenzéki pártot, a kormánypártot, minden magyar képviselőt, hogy ezt az alaptörvény módosítást minél hamarabb vegyük napirendre, hogy a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választással egybekötve már egy olyan köztársasági elnököt választhassunk, aki tisztességesen képviseli a magyar embereket” – jelentette ki Lukács László. A Jobbik-Konzervatívok szerint az egyetlen helyes út a közvetlen köztársasági elnökválasztás.

(Címlapkép: MTI)