Felpörög a diktatúra: A Jobbiknak 15 napon belül ki kell fizetnie az ÁSZ-bírságot

Eldőlt: a Fidesz kicsinálná egyetlen kihívóját.

Az ÁSZ azzal indokolta az intézkedést, hogy

"tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat".

A számvevőszék szerint a Jobbik nem tett eleget a "számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének".

Mint a közleményben szerepel, a számvevőszék hatósági jelzést kapott a 2017-ben a párt által két gazdasági társasággal, politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól elmaradó egységárak miatt.

Kérdésessé vált, hogy a Jobbik el tud-e indulni a jövő évi választásokon

A Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás utáni időszak legmélyebb politikai helyzeteként értékelte a történteket. Azt írták, hogy az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldték észrevételezésre a Jobbiknak. Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján az év második félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését.

Az ÁSZ ennek kapcsán megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített szerződések alapján a Jobbik tavaly a törvényi tilalom ellenére - jogi személyektől származó - nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer Ft összegben.

A számvevőszék szerint a párt észrevételében hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ megállapításait, ezért a törvényi előírás alapján

az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek

- áll a számvevőszék MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Jobbik betartotta a szavát - minden dokumentumot megkapott az ÁSZ, sőt, még annál is többet!

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője, és Schön Péter, a párt gazdasági vezetője csütörtökön átadta a véleményezést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kirótt 663 millió forintos büntetéssel kapcsolatban. A dokumentumokat az ÁSZ kommunikációs vezetője, Horváth Bálint vette át.

A Jobbik reakciója a döntésre:

Jobbik: Orbán az ÁSZ-t használja a Jobbik megsemmisítésére

Végérvényesen eldőlt, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni az egyetlen kormányváltó erőt - jelentette ki hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn, kora délután közleményben jelezte, hogy január 8-án élesítik a Jobbikra kiszabott bírságot, a pártnak 15 napon belül fizetnie kell.