Jobbik: az Orbán-kormány lerabolta az országot 2014-ben

Volner János kiemelte: a magyar gazdaságpolitikának két fő jellemzője volt 2014-ben. A Jobbik frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a kormány idén is folytatta azt a politikáját, hogy a fideszes haverokat hozta helyzetbe. Volner szerint ennek következményeként Magyarországon nem a piaci versenyen edződött vállalkozások halmoztak fel milliárdos nyereségeket, hanem elsősorban azok a kormányhoz kötődő milliárdos üzletemberek, akik a politikai életben lévő kapcsolati tőkéjüket kamatoztatták.

Bizarr helyzet Magyarországon

"Ez a politika - az ország vagyonának a lerablása - okozta nem kis részben azt, hogy kontraszelektálódott a magyar vállalkozói társadalom, alig vannak versenyképes magyar vállalatok nemzetközi szinten" – szögezte le Volner János. Hozzátette: ezzel függ össze, hogy kivándorolt 600 ezer magyar ember külföldre dolgozni, hiszen ellehetetlenültek a magyar gazdaság feltételei.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese azt is a magyar gazdaságpolitika fontos jellemzőjeként említette, hogy amíg a kormány rendszeresen nemzeti retorikát alkalmazott, addig a gazdaság és a foglalkoztatás növekedését egyaránt a külföldi tőke jelenlétére és megerősítésére alapozta.

„Magyarországon az a bizarr helyzet fordul elő, hogy miközben az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a magyar lakosság 33,5 százaléka még a magyar jövedelmi viszonyok mellett is szegénységben él, eközben Magyarország az adófizetőinek befizetéseiből a német luxusipar Magyarországon termelő vállalatait támogatja, vissza nem térítendő támogatásokat folyósítva számukra” – emlékeztetett Volner János.

A jobbikos szakpolitikus hazugnak tartja a jegybank növekedési hitelprogramjának propagandáját is, hiszen a 701 milliárd forintos programból mindössze 18 milliárd forint jutott a tíz alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató cégeknek, miközben a hiteleket „egyszerű, kétkezi munkát végző vállalkozásokkal népszerűsítették”.

Az Orbán-kormány megemelte az államadósságot

Volner bírálta azt is, hogy a kormány szerint a GDP növekedése jelenti a magyar gazdaság megerősödését, az életszínvonal javulását, és ezzel igazolja a „saját sikerét”. A jobbikos politikus rámutatott, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta több mint 20 éven keresztül növekedett a GDP, az emberek mégis rosszabbul élnek, „mindent sikerült elprivatizálni, jelentősen romlott Magyarország helyzete, és ellehetetlenültek az életfeltételek”.

A kormány foglalkoztatás és az államadósság javulásáról szóló beszámolóit is górcső alá vette. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva elmondta: 2010 tavaszán 60,4 százalékos volt a foglalkoztatás a 20 és 64 év közötti lakosság körében, az idén ősszel pedig 60,6 százalékos, „tehát javulásnak a foglalkoztatási rátában az égvilágon semmi nyoma sincs”.

Volner János arra is rámutatott, hogy az államadósság a 2010-es 82,1 százalékról 83 százalékra emelkedett. „A kormány több mint 4000 milliárddal forinttal emelte meg az elmúlt 4 és fél évben Magyarország államadósságát” – jelentette ki. Továbbá azt is hozzátette: a kormány nyomtalanul tüntette el a 3000 milliárd forintos magánynyugdíj-pénztári megtakarításokat is.

Arra is kitért, hogy az elmúlt években egymást érték az úgynevezett devizahiteles mentőcsomagok, de a devizahitelesek helyzetén érdemben mindmáig nem sikerült változtatni, a piaci árfolyamon történő forintosítás pedig a bankoknak kedvezett. Emlékeztetett rá: jelenleg is 150 ezer családnak van 90 napon túli devizahitel-tartozása.

alfahir.hu