Jobbik és Nemzeti Front: Ég és föld a különbség

Gyöngyösi Márton szerint a francia radikális párt vadul iszlámellenes, már-már cionista szervezet.

„Ég és föld választ el minket a Nemzeti Fronttól, a francia párt egy vadul iszlámellenes és Izrael-barát, mondhatni már-már cionista szervezet, a Jobbik pedig a keleti nyitás zászlóvivője, az azeriek és a törökök barátja, határozottan anticionista és ellenzi Izrael Közel-Kelet-politikáját, de híve a vallások közötti békének”
– mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője a Napi Gazdaságnak. A lap azért kereste meg az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökét, mert szerintük „feltűnő a hasonlóság” a francia Nemzeti Front és a Jobbik „utóbbi időben tapasztalható taktikája között” – itt a néppárti fordulatra és a „vadhajtások” lemetszésére utalnak.
 
Gyöngyösi szerint viszont a két párt közti párhuzam eleve hibás felvetés, stratégiájuk esetleges hasonlósága csupán a véletlen műve. Gyöngyösi Márton leszögezte, informális kapcsolat van közöttük, de intézményes nincs. „Noha az Európai Parlamentben Bruno Gollnisch francia radikális politikus korábban tagja volt a Kovács Béla által gründolt Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, 2013-ban a Nemzeti Front kilépett a szövetségből” – jelezte a jobbikos politikus.
 
A képviselő hangsúlyozta, a Jobbik szövetségest lát mindazokban, akik a „hitetlen liberalizmussal” szemben a tradicionalizmus útját járják.
„A mi világlátásunk és hozzáállásunk nehezen egyeztethető össze azzal az iszlámellenességgel, ami a nyugati radikális pártokat összeköti, az olasz Északi Ligától a francia Nemzeti Frontig”
– tette hozzá Gyöngyösi Márton.