A Jobbik levenné a kérdőjelet a Fidesz-KDNP népszavazási kérdésének a végéről

Z. Kárpát Dániel: készek vagyunk támogatni a kvótaellenes népszavazás ügyét, de az Alaptörvény-módosítás izmosabb védelem lenne.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy fél évvel ezelőtt Vona Gábor kezdeményezte az Országgyűlésben a népszavazás kiírását, de akkor a Fidesz lesöpörte az asztalról.

A Jobbik izmosabb védelmet javasol

A Jobbik alelnöke szerint most már bármennyire is siet a Fidesz-KDNP a népszavazással, hónapokig „tötymörögtek”, és ez a kormányzati impotencia oda vezetett, hogy fennáll a veszélye:

„a brüsszeli boszorkánykonyhában gyorsabban főznek ki Magyarország ellen valamit, mint ahogy a magyar kormány ebben a tempóban képes lehet kiírni egy népszavazást.”

Z. Kárpát Dániel kijelentette: a Jobbik által javasolt Alaptörvény-módosítás gyorsabb, olcsóbb és „sokkal erősebb, izmosabb” lenne.

„A Fidesz-KDNP népszavazási kérdésének a végéről levesszük a kérdőjelet, odateszünk egy pontot, és az egészet beemeljük az Alaptörvénybe”

- érvelt a javaslatuk mellett a Jobbik alelnöke. Hozzátette: az Alaptörvénybe foglalt védelem Magyarországon a legerősebb jogi védelmet jelentené a bevándorlás ellen.

Veszélyes a Fidesz időhúzása

A Jobbik alelnöke megfejthetetlennek nevezte, hogy a Fidesz-KDNP eddig miért nem támogatta még bizottsági szinten sem a módosítást. Z. Kárpát Dániel szerint a kormány időhúzása az országban élők bőrére megy. Romániát említette pozitív példaként, ahol az alkotmányban rögzítve van a bevándorlás elleni védelem.

Az országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországból egy hatalmas no-go zóna válhat, ha a célországok telítődnek, illetve szigorítanak a migrációs politikájukon.

„A szudáni, afrikai állapotokhoz képest a körmendi viszonyok nagyon is meg fognak felelni az érkezőknek”

- mondta Z. Kárpát Dániel, utalva arra, hogy pénteken a Jobbik a körmendi befogadótábor bezárásáért demonstrált.

Az Európai Bizottság szerdai javaslata szerint migránsonként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a migránsok automatikus elosztásában.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy „ne merészeljen” fejpénzt fizetni a migránsokért Brüsszelnek. A párt továbbra is követeli, hogy a kormány zárja be a migránstáborokat, „a hermetikusan lezárt határ valóban legyen hermetikusan lezárva”, és újra legyen önálló határőrség.

Házszabálytól való eltérést kezdeményez a Fidesz

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati debreceni sajtótájékoztatóján jelentette be: a Fidesz hétfőn kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó népszavazásról, miután a Kúria kimondta, hogy lehet az ügyben referendumot tartani. Kósa leszögezte: a kötelező betelepítési kvótá vagy ahogy az európai vezetők újabban nevezik, a kényszerbetelepítés ügyében sürgető a döntés. Az Európai Bizottság szankciós javaslatát felháborító döntésnek, "primitív politikai bosszúnak" nevezte, ami méltatlan az Európai Unió szellemiségétől.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatban azt mondta, hogy a magyarok mutatták a legnagyobb szolidaritást menekültügyben,

"csak én nem vettem magamnak azt a bátorságot, hogy kiszámlázzam Brüsszelnek a regisztrációs költségeket 175 ezer menekült után (...), a magyar rendőrség működési többletköltségeit (...) és a kerítésépítés költségeit. Mi európai módon viselkedünk"

- jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint meg kell erősíteni a határvédelmet, ellenőrzés nélkül senkit sem szabad beengedni, a menekülttáborokat pedig az Európai Unión kívül kell létrehozni.