Színvallásra késztetné a Jobbik a kormányt: se szegény, se gazdag, se fiatal, se idős migránst!

Itt egy olyan alkotmánymódosítás ideje, ami felülírja a fideszes napraforgó-politikát.

A jobbikos honatya felszólalásában röviden összefoglalta, milyen kétszínű politikát folytatott a Fidesz az elmúlt években a bevándorlással kapcsolatban:

- utalt arra, hogy a kormánypárt - követve azt a gyakorlatot, hogy soha, semmiben sem mondanak ellent Brüsszelnek - maga is megszavazta a hazánk esetében megállapított 1200 fős európai migránskvótát;

- majd idehaza "minden idők legdrágább népszavazási kampányával" kommunikációs szinten szabadságharcot indított saját döntése ellen;

- ráadásul a kvóta-népszavazás ellenére egy akkora kiskaput hagytak a törvényi szabályozásban, melyen át a gazdag migránsok gond nélkül érkezhettek hazánkba.

Érdemes volt Orbánnak meghátrálnia: már a fiatalkorú migránsok beengedése sem elég

Orbán Viktor miniszterelnök súlyosan eltaktikázta magát a CEU elleni kamuháborúval, illetve azzal, amikor Brüsszelben hajlandónak mutatkozott arra, hogy a 14 és 18 év közötti migránsokat beengedje Magyarországra. Most már nem csak erről van szó, hanem a tranzitzónák létezése is kérdéssé vált.

Mirkóczki szerint ezzel szemben a Jobbik kezdettől fogva, konzekvensen azt képviselte, hogy se szegény, se gazdag migráns ne érkezhessen országunkba. Még akkor is, ha ezt az egyértelmű álláspontot a Fidesz mindig igyekezett kiforgatni, mint például az októberi alkotmánymódosítás kapcsán is.

A Jobbik képviselője felhívta a figyelmet: míg Brüsszel 1200 fős kvótát állapított meg hazánkkal szemben, addig a Fidesz 17 ezer letelepedési kötvényt értékesített, és ha ezek tulajdonosai élnek a családegyesítés lehetőségével, akkor csaknem az uniós kívánalom tízszeresének megfelelő bevándorlót szabadított Magyarországra.

Mirkóczki "napraforgó-politikának" titulálta a Fidesz hozzáállását, és kiemelte:

ha Merkelnek vagy Junckernek lenne esze, ők vásárolnák föl a kötvényeket, és annak megfelelő arányban állapítanának meg kvótát hazánkkal szemben, hiszen a Fidesz ezt kapzsiságból és a Brüsszelnek való megfelelési vágyból úgyis megszavazná.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a Jobbik egyedüli ellenzéki pártként támogatta a jogi határzárat, amit aztán Orbán Viktor és Rogán Antal rövid időn belül halálra ítélt Brüsszelben, miután kijelentették:

készek beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, amit, a népszavazási kampányból furcsa mód hiányzó, keresztény értékekre való hivatkozással Lázár János is megerősített.

A Jobbik szóvivője szerint, ha a kormánynak valóban fontos a magyar társadalom homogenitása, akkor olyan alkotmány-módosítást kell megszavazniuk, ami se szegény, se gazdag, se fiatal, se idős bevándorlókat nem enged be Magyarországra.

Válaszában Dömötör Csaba államtitkár képtelen volt felülemelkedni a már megszokott kliséken: volt némi simicskázás, korrupciós vád, Vona Gábor személyeskedő sértegetése, de érdemi érvek nem hangzottak el a kormány képviselőjétől, miért ne lenne aktuális/szükséges a Jobbik által felvetett alaptörvény-módosítás.

Színvallásra kényszerülnek a kormánypártiak - a Jobbik ismét benyújtja az alaptörvény-módosítását

A Jobbik legkorábban május 8-án tárgyaltatná meg rendkívüli ülésnapon az alaptörvény-módosító javaslatát. Ehhez 40 képviselő aláírására lesz szükség: a Jobbik-frakció 24 tagjának az aláírása ott lesz a listán - vajon lesz 16 olyan kormánypárti képviselő, akik valóban komolyan gondolják hazánk biztonságát, a betelepítés mindenformájának a tiltását?